Kapital / IZVJEŠTAJI

U prošloj godini blagi pad stope nezaposlenosti u BiH

14.03.2008. 12:48 / Izvor: Fena

U prošloj godini je u BiH zabilježen blagi pad stope nezaposlenosti te je u odnosu na 2006. ova stopa pala za 2,1 posto, dok je stopa zaposlenosti porasla za 1,5 posto, podaci su Ankete o radnoj snazi 2007. koju su uradile tri statističke agencije u BiH.

Rezultati ovog istraživanja o osnovnim karakteristikama radnosposobnog stanovništva u našoj zemlji pokazuju da je stopa nezaposlenosti u 2007. godini iznosila 29 posto, dok je u 2006. bila 31 posto. Stopa zaposlenosti u prošloj godini je iznosila 31,2 posto, a stopa aktivnosti 43,9 posto.

Kako je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović, u okviru radne snage bilo je 849.570 zaposlenih i 346.745 nezaposlenih osoba.

Milinović navodi da su spomenute stope značajno veće kod muškaraca nego kod žena. Tako je stopa aktivnosti za 26 posto, a stopa zaposlenosti za 21 posto veća kod muškaraca.

Uzuzetak je stopa nezaposlenosti koja je kod žena bila veća i iznosila 32,9 posto, rezultat je ovog istraživanja.

Stopa nezaposlenosti najviša je među mladim osobama od 15 do 24 godine (58,4 posto), a najniža među osobama od 50 do 64 godine (17,8 posto). Stope aktivnosti i zaposlenosti bile su najviše u starosnoj skupini od 25 do 49 godina i iznosile su 67 i 48,8 posto.

Obrazovna struktura zaposlenih osoba pokazuje da najveći udio (62 posto) ima završenu srednju školu, slijede zaposleni s osnovnom školom ili nižim obrazovanjem (23,5 posto), te 13,9 posto visoko obrazovane osobe.

Najveće učešće zaposlenih osoba je u sektoru usluga 47,6 posto, zatim u sektoru nepoljoprivrednih djelatnosti 32,6, a u sektoru poljoprivrede 19,8 posto.

Prema podacima istraživanja, 13 posto nezaposlenih osoba traži posao kraće od 12 mjeseci, a čak 50 posto njih traži posao duže od pet godina, što je posljedica poslijeratnog stanja i tranzicije ekonomije u BiH.

U Agenciji za statistiku BiH izražavaju zabinutost zbog velikog učešća neaktivnih osoba, pri čemu osobe iz grupe od 15 do 49 godina čine 46 posto neaktivnih osoba.

Provođenje ove ankete o radnoj snazi, kojom je obuhvaćeno 9.999 domaćinstava u cijeloj BiH, jeste praćenje, mjerenje i ocjenjivanje ekonomskih i društvenih kretanja u BiH. Na osnovu podataka iz istraživanja vrši se procjena ukupne radne snage, te podaci o demografskim, obrazovnim i socioekonomskim karakteristikama stanovništva.

Ovo istraživanje je dio višegodišnjeg programa "Stvaranja osnova za statistički sistem u BiH" koji zajednički finansiraju Svjetska banka, Odjel britanske vlade za međunarodni razvoj (DFID), vlada Japana i Razvojni program UN-a, koji je pružio organizacionu i tehničku pomoć.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Christine McNab i predstavnik DFID-a Gus McKay ocijenili su ovaj projekt izuzetno uspješnim i značajnim za BiH, te kao jedan u nizu koji ima za cilj podršku izgradnji kapaciteta statističkih institucija u BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital