Kapital / IZVJEŠTAJI

U prvom kvartalu izvoz veći za 31,2 posto

02.05.2018. 09:41 / Izvor: SRNA

Republika Srpska je u prvom kvartalu ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od 1,3 milijardi dolara, pri čemu je vrijednost izvoza veća za 31,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Od tog iznosa, vrijednost ostvarenog izvoza bila je nešto veća od 557 miliona dolara, a uvoza 745,03 miliona dolara.

Vrijednost ostvarenog uvoza je bila veća za 34,9 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 74,8 posto.

Najveći obim spoljnotrgovinske razmjene od 183,25 miliona dolara bio je sa Srbijom, zatim 164,9 miliona dolara sa Italijom, dok je spoljnotrgovinska razmjena sa Njemačkom bila 112,7 miliona dolara.

Posmatrane prema ekonomskoj grupaciji zemalja, Srpska je u prvom kvartalu ove godine sa zemljama EU ostvarila izvoz od 412,5 miliona dolara, dok je vrijednost uvoza bila 371,1 miliona dolara.

Vrijednost ostvarenog izvoza u EU u prvom kvartalu veća je za 29,9 posto, a uvoza je veća za 23,1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da je u ovom kvartalu Srpska zabilježila najveću procentualnu pokrivenost uvoza izvozom, uz dalje kretanje suficita u poslovanju sa EU, koja je njen najznačajniji privredni partner.

"U ovom posmatranom periodu, kada se posmatra pokrivenost uvoza izvozom, Republika Srpska je utrostručila izvoz u Hrvatsku, dva i po puta više je izvezla u Austriju, udvostručila izvoz u Holandiju. Istovremeno je, kada se posmatraju raniji periodi, došlo do blagog pada izvoza u Italiju i skoro četvrtinu manjeg izvoza u Njemačku", navela je Stojadinović.

PODIJELI:

TAGOVI:

izvoz

RS

Đurđica Stojadinović

uvoz

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital