U Rovinju održan 6. susret guvernera centralnih banaka regije

28.03.2018. 07:49 / Izvor: Akta.ba
U Rovinju održan 6. susret guvernera centralnih banaka regije

CBBiH, zbog aranžmana valutnog odbora, ne može uticati na visinu kamatnih stopa u zemlji.

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), Senad Softić učestvovao je u radu 6. susreta guvernera centralnih banaka regije i lidera finansijskog sektora, a koji je održan u Rovinju, Republika Hrvatska, 27.3.2018. godine. Ovaj skup, koji se održava u organizaciji Poslovnog magazina "Lider" i Hrvatske narodne banke, ove godine u fokusu ima raspravu o temi izazova koji se nalaze pred ekonomijama zemalja regiona u svjetlu normalizacije monetarne politike u eurozoni, kao i rješavanja akumuliranih nekvalitetnih kredita (NPL).

Obrađujući temu mogućih efekata normalizacije monetarne politike, diskusija guvernera regiona pokušala je dati odgovore na pitanje u kojoj će mjeri očekivano zaoštravanje globalnih finansijskih uslova uticati na makroekonomske performanse tržišta u razvoju, posebno gledajući iz ugla fiskalne efikasnosti i finansijske stabilnosti. Svjesni činjenice da potencijalni rast kamatnih stopa sa sobom može nositi usporenje kreditne i ekonomske aktivnosti, te mogući porast NPL-ova, cilj je bio da se vidi u kojoj su mjeri domaća preduzeća i potrošači izloženi kamatnom riziku i koje im mjere eventualno stoje na raspolaganju.

"CBBiH, zbog aranžmana valutnog odbora, ne može uticati na visinu kamatnih stopa u zemlji. Od makroprudencijalnih mjera na raspolaganju joj je samo obavezna rezerva. Kontinuirano pratimo i analiziramo potencijalne efekte monetarne politike vodećih ekonomija svijeta. U ovisnosti o vrsti rizika, rizika likvidnosti u bankarskom sektoru ili rizika od nekontrolisanog prekograničnog odliva strane efektive, CBBiH će koristiti instrument obavezne rezerve, u svim njegovim segmentima, po potrebi", rekao je guverner Softić, dodavši da ukoliko prije ili kasnije dođe do rasta kamatnih stopa, očekuje se njihov postepen rast, te da ne bi trebalo predstavljati značajnu kočnicu ekonomskog razvoja.

"Male i otvorene ekonomije, kao što je Bosna i Hercegovina, prvenstveno se trebaju fokusirati na strukturne reforme, povećanje efikasnosti privrede, učiniti je izvozno konkurentnom i otpornom na vanjske šokove", zaključio je guverner Softić svoje izlaganje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital