U RS poskupjeli gorivo, šišanje i toalet-papir

26.07.2018. 08:35 / Izvor: Nezavisne novine
U RS poskupjeli gorivo, šišanje i toalet-papir

Građane najviše brine skok cijena goriva, što je i najveći preduslov za porast svih drugih cijena u budućem periodu.

Najznačajnija poskupljenja osnovnih životnih potrepština u RS posljednja tri mjeseca odrazila su se na gorivu, odjeći, higijenskim proizvodima, pojedinim mesnim proizvodima i određenoj vrsti hrane, pokazuje statistika, ali i novčanici potrošača.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS, u odnosu na maj, kada je primjetan porast cijena većine osnovnih stvari koje su potrebne domaćinstvu, u junu su niže cijene za nekoliko feninga evidentirane na brašnu i hljebu, voću, povrću, a pad cijena uočen je i na namještaju, bijeloj tehnici i kožnoj obući, dok su cijene komunalija i ogreva ostale iste.

Građane najviše brine skok cijena goriva, što je i najveći preduslov za porast svih drugih cijena u budućem periodu.

Na primjer, litar dizela, prema podacima Zavoda, u aprilu je koštao 2,12 KM, u maju 2,16, a u junu 2,20 KM, a slično je i sa benzinom 95 i 98, čija cijena je od aprila do juna porasla sa 2,13 na 2,21, odnosno 2,22 na 2,31 KM.

Podsjećamo i da je nedavno ponovo došlo do poskupljenja goriva na pojedinim benzinskim pumpama i ono je trenutno, u odnosu na junske cijene, skuplje za oko pet feninga po litru, što zavisi od pumpe do pumpe.

Potrošače je dočekalo i poskupljenje meda, koji je u aprilu po kilogramu koštao 15,93 KM, dok je u junu njegova cijena bila 16,16 KM, kao i riže i piletine za oko deset feninga.

Rast cijena uočen je i na frizerskim uslugama, ali i na higijenskim proizvodima kao što su sapuni, šamponi, paste za zube pa i toaletni papir.

U junskom biltenu jeftinija je kafa za oko 0,25 KM, čokolada za oko 0,20 KM po kilogramu, kao i rakija šljivovica za oko 1,5 KM po litru.

Slaviša Kajkut iz Udruženja "Reakcija", koje se bavi zaštitom prava potrošača, kaže za "Nezavisne", da su u svojim analizama primijetili blagu stagnaciju rasta cijena osnovnih životnih namirnica, ali to je, kako kaže, "zatišje pred buru".

"Vidimo da je i u proteklih deset dana došlo do povećanja cijena goriva, što je svakako preduslov za poskupljenja i mi možemo da očekujemo blagi porast cijena osnovnih namirnica, što je udar na potrošače", kaže Kajkut.

Dodaje da se to zove poskupljenje na mala vrata i izvodi se polako, a potrošači kroz dogledno vrijeme to i osjete na svom džepu.

Saša Trivić, vlasnik "Krajina klasa", rekao je za "Nezavisne" da nije primijetio niže cijene brašna u tom periodu.

"Što se tiče eventualnog poskupljenja, to zavisi od pšenice, koja je, kako sam upućen, ove godine lošeg kvaliteta. Koliko će to uticati na cijenu ne znam", kaže Trivić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital