Kapital / IZVJEŠTAJI

U RS-u kasni svaka treća plaća

09.04.2014. 12:53 / Izvor: capital.ba

Gotovo svaki treći radnik u RS-u nije dobio plaću na vrijeme, a prosjek njenog kašnjenja u 2013. godini iznosio je između tri i pet mjeseci, pokazalo je ovo posljednje istraživanje Saveza sindikata RS-a.

Analiza o redovnosti uplate plaća i doprinosa koju je Savez sindikata RS-a uradio na bazi slučajnog uzorka obuhvatila je 1.870 radnika iz 395 preduzeća u RS-u, dok u Savezu sindikata RS-a ističu da bi ona pokazala i daleko gore rezultate da se istraživanje radi među firmama koje nemaju sindikat, javlja Capital.ba.

Preciznije govoreći, analiza je ukazala na to da u prošloj godini 29 posto radnika nije redovno dobilo plaću, što je, kako kažu u Savezu sindikata RS-a, blagi trend umanjenja u odnosu na prethodnu godinu kada je ovakvih radnika bilo 30 posto i 2011. godinu kada je u ovu grupu spadalo 33 posto radnika.

Božana Radošević, stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS-a, komentarišući podsektorske podatke ovog istraživanja rekla je da je u oblasti šumarstva i drvne industrije RS-a 2013. godine došlo do pogoršanja trenda isplata radničkih primanja.

"Tako u toku 2013. godine čak 48 posto radnika ovog sektora nije redovno dobijalo zarađeno, što je pet posto više u odnosu na godinu dana ranije, dok su plaće u ovoj oblasti u 2011. i 2010. kasnile za 37 podsto radnika", rekla je ona.

Ocijenila je da je istraživanje pokazalo da je, kada je u pitanju sektor zaposlenih u poljoprivredi i prehrambenoj industriji u RS-u, došlo do novog povećanja broja radnika kojima su kasnile uplate plaća i doprinosa.

"Tako 45 posto radnika iz ove oblasti nije redovno dobijalo plaću u 2013. godini, dok je ovaj udio godinu dana ranije iznosio 41 posto. U 2011. godini u ovom sektoru čak polovina zaposlenih nije redovno dobijala lični dohodak",  rekla je Radošević.

U oblasti trgovine i ugostiteljstva RS-a, tekstilne i obućarske industrije, te saobraćaja i veza neredovna primanja imalo je 22 posto zaposlenih, dok ih je ranijih godina bilo između 37 i 40 posto. S problemom sve dužeg očekivanja plaće prošle godine su se u daleko većoj mjeri suočili i zaposleni u zdravstenom sektoru. Tako u 2013. godini 42 posto radnika zdravstvenog sektora nije redovno dobijalo plaću, dok ih je u raljama ovakvog problema u 2012. godini bilo oko deset posto.

Saša Grabovac, predsjednik Udruženja ekonomista RS – SWOT, komentarišući najnovije podatke istraživanja Sindikata istakao je da prikazani postoci više nego očigledno ukazuju na veoma težak položaj radnika.

"Privrednici očito usljed slabijih uslova poslovanja, slabije prodaje, lošije naplate dolaze u situaciju da ne mogu izmiriti elementarne obaveze koje se prije svega odnose i na isplate radničkih primanja",  rekao je on.

Grabovac je dodao da se među poslodavcima koji redovno ne isplaćuju plaće sasvim sigurno nalazi i jedan broj, uslovno rečeno, bezobraznih, ali je ipak činjenica da najveći broj njih zbog finansijskih problema nije u mogućnosti da isplaćuje zarade na vrijeme.

Božana Radošević, stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS-a, istakla je da je istraživanje Saveza sindikata RS-a ukazalo na nezakonitu praksu poslodavaca da prilikom isplate svake plaće ne uplaćuju pripadajuće doprinose, tako da za oko sedam posto radnika prilikom isplate plaća nisu redovno uplaćivani pripadajući doprinosi.

"U sektoru saobraćaja i veza oko 40 radnika nije imalo redovno uplaćene doprinose prilikom uplate svake plaće", rekla je ona.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital