U RS-u najveća isplaćena plata tokom maja iznosila 30.876 KM

Kapital / IZVJEŠTAJI

U RS-u najveća isplaćena plata tokom maja iznosila 30.876 KM

24.07.2020. 11:04 / Izvor: Glas Srpske

Najveća plata isplaćena u maju u Republici Srpskoj iznosila je 30.876 KM.

Listu deset najvećih pojedinačnih isplata mjesečnih primanja po osnovu radnog odnosa u RS-u za maj predvodi radnik iz Gradiške koji je zaposlen u stručnim, naučnim i tehničkim djelatnostima.

Ostalih devet na listi su Banjalučani i svi su, osim dvojice, zaposleni u stručnim, naučnim i tehničkim djelatnostima.

Na drugom mjestu nalazi se Banjalučanin koji je dobio platu za oko 5.000 maraka manju od svog kolege iz Gradiške, tačnije u maju mu je na račun leglo 25.242 KM.

“Na trećem i četvrtom mjestu nalaze se takođe Banjalučani, kojima je isplaćeno 13.148, odnosno 12.074 maraka plate u maju. Dalje na listi je njihov sugrađanin koji je zaposlen u finansijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja, a čiji je račun u maju bio bogatiji za 10.060 maraka”, kazali su “Glasu Srpske” u Poreskoj upravi RS.

I preostalih pet mjesta pripada Banjalučanima, čija plata varira od 7.579 do 7.988 maraka.

Ekonomisti u RS-u ističu da ovi podaci govore da radnici sa najvećim platama rade deficitaran posao.

“Taj posao njihovom poslodavcu očigledno donosi jako veliku dobit i on na osnovu toga pronalazi interes da isplaćuje tako visoke plate. Ljudi koji imaju velike plate ne bi trebalo da doživljavaju podozrenje u javnosti ako tu svoju platu zarađuju na pošten i legalan način”, naveo je izvršni direktor Udruženja ekonomista RS “SWOT” Saša Grabovac i dodao da možda i neki od onih koji zarađuju veliki iznos novca u jeku epidemiji virusa korona dio izdvajaju i u humanitarne svrhe.

Grabovac je naveo da su možda oni koji se nalaze na listi deset najvećih isplaćenih plata u RS zaposleni u jednoj ili dvije uspješne kompanije.

“Ti radnici sa najvećim platama nalaze se na visokosofisticiranim poslovima, koji njihovim poslodavcima donose veliku dobit. Takvih kadrova u RS je malo i sve to dovodi do toga da upravo ti stručnjaci imaju jako visoke plate”, naveo je Grabovac.

U RS-u je od početka epidemije, tačnije od 19. marta do 20. jula bez posla ostalo oko 9.000 radnika, a u istom periodu zaposleno je oko 7.500 osoba.

Prema posljednjim podacima Zavoda za zapošljavanje RS, prosječna plata u RS-u junu iznosila je 958 maraka. Najviša prosječna neto plata u junu od 1.434 KM isplaćena je u području finansijske djelatnosti i oblasti osiguranja, a najniža od 657 KM u građevinarstvu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital