U RS-u naplata 54,5 miliona KM za porez i doprinose u ratama

24.11.2017. 10:52 / Izvor: Glas Srpske
U RS-u naplata 54,5 miliona KM za porez i doprinose u ratama

U Poreskoj upravi su istakli da još nisu dobili rješenje Ministarstva finansija o odgađanju naplate dijela duga teslićkog preduzeća.

U Poreskoj upravi RS ističu da je Ministarstvo finansija donijelo 88 rješenja o odgođenom plaćanju 53,46 miliona maraka duga. Dodatnih 79 rješenja donijela je Poreska uprava kroz koje je poreskim obveznicima prolongirana naplata duga u iznosu od 1,12 miliona KM.

Najveći iznos obaveza čija je naplata odgođena imaju Željeznice RS. Njima je reprogramirana naplata 22,45 miliona maraka duga, a slijedi Fudbalski klub Borac iz Banjaluke kome je odgođena naplata 11,79 miliona. Gipsari Volari iz Šipova odgođena je naplata 1,97 miliona maraka duga, Fudbalskom klubu Radnik iz Bijeljine 1,32 miliona, a opštini Kozarska Dubica 886.160 KM.

Vlada RS nedavno je dala saglasnost i za odgođeno plaćanje 85.857 maraka duga preduzeću Nova Borja iz Teslića, dok ukupne dospjele i neizmirene obaveze ovog preduzeća iznose 148.047 KM.

"U cilju podrške ponovnom pokretanju proizvodnje Vlada RS je saglasna da preduzeću Nova Borja bude odobreno odgađanje plaćanja 85.857 KM obaveza nastalih u procesu privatizacije, ali pod uslovom da preduzeće redovno izmiruje tekuće obaveze", kazali su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS.

U Poreskoj upravi su istakli da još nisu dobili rješenje Ministarstva finansija o odgađanju naplate dijela duga teslićkog preduzeća.

Ekonomisti smatraju da je odgađanje plaćanja poreskih obaveza dobra mjera ukoliko je odobrena s ciljem da pomogne preduzećima da prevaziđu trenutne probleme koji opterećuju njihovo poslovanje.

"Međutim, ako posmatramo samo prvih pet subjekata kojima je odgođena naplata najvećeg iznosa obaveza jasno je da oni imaju problema već duži period i pitanje je da li će uopšte moći da ispoštuju reprogram, a da paralelno sa tim izmiruju i tekuće obaveze. Teško će to biti moguće. Željeznice RS su preduzeće od državnog interesa koje se već godinama bori sa problemima i vjerovatno će i dalje imati prepreka u izmirenju poreskih obaveza. Slična situacija je i sa sportskim društvima, pa se postavlja pitanje da li će ova mjera donijeti željeni efekat", kazao je član Udruženja ekonomista RS – SWOT Predrag Duduković.

Odluka o odgađanju

U Poreskoj upravi RS objašnjavaju da je u njihovoj nadležnosti donošenje rješenja o odgađanju plaćanja duga čiji iznos ne prelazi 30.000 KM. O zahtjevima poreskih obveznika čiji dug premašuje tu granicu odlučuje Ministarstvo finansija RS. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital