Kapital / IZVJEŠTAJI

U RS-u pad prometa desezoniranog i kalendarski prilagođenog

05.05.2020. 11:43 / Izvor: SRNA

Ukupni desezonirani promet industrije Republike Srpske u martu u odnosu na februar manji je za 2,8 odsto, a glavni razlog je, stručnjaci smatraju, pandemija virusa korona.

Ako se u istom periodu uporedi desezonirani promet na domaćem i inostranom tržištu, na domaćem je došlo do pada prometa industrije od 0,4 odsto, dok je taj pad na inotržištu bio 4,8 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Ukupni kalendarski prilagođeni promet industrije Srpske u martu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine imao je pad od 11,4 odsto, gdje je pad na domaćem tržištu bio 18,5 odsto, a na inotržištu 5,1 odsto.

Ekonomista Stefan Markićević rekao je Srni da je glavni uzrok pada prometa desezoniranog i kalendarski prilagođenog pandemija uzrokovana virusom korona.

"Pad martovskog desezoniranog prometa se u najvećem obimu dogodio u posljednjoj dekadi tog mjeseca, kada počinje pojačavanje cirkulisanja virusa, postepenih zabrana obavljanja pojedinih djelatnosti usko vezanih za industrijski sektor, ali i određene doze neizvjesnosti koja se javlja kod privrednih društava o tome šta slijedi u narednom periodu", naveo je Markićević.

Prema njegovim riječima, do dvocifrenog procentualnog pada kalendarski prilagođenog prometa je došlo usljed onemogućavanja vršenja transporta u inostranstvo zbog zatvaranja granica koje su države preduzele radi zaštite od širenja pandemije.

"To je uzročno-posljedično dovelo i do pada prometa na domaćem tržištu", istakao je Markićević. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital