U RS-u ponovo negativni trendovi u visokogradnji

03.08.2014. 11:00 / Izvor: Fena
U RS-u ponovo negativni trendovi u visokogradnji

Po podacima entitetskog Zavoda za statistiku, ukupna desezonirana proizvodnja u građevinarstvu u drugom tromjesečju ove godine, u poređenju s prethodnim tromjesečjem, manja je za 3,8 posto.

Sektor građevinarstva u Republici Srpskoj (RS) ponovo bilježi negativno poslovnje.

Po podacima entitetskog Zavoda za statistiku, ukupna desezonirana proizvodnja u građevinarstvu u drugom tromjesečju ove godine, u poređenju s prethodnim tromjesečjem, manja je za 3,8 posto.

Posmatrano prema vrsti građevinskih objekata, u istom periodu na objektima visokogradnje zabilježen je pad od čak 24 posto, a na objektima niskogradnjeevidentirn je neznatan rast od svega 1,2 posto.

Ukupna kalendarski prilagođena proizvodnja u građevinarstvu u RS-u, u drugom tromjesečju 2014. godine, u poređenju s drugim tromjesečjem 2013. godine, veća je za 10,9 posto.

Međutim, posmatrano prema vrsti građevinskih objekata, u istom periodu na objektima visokogradnje zabilježen je pad od 3,9 posto, a na objektima niskogradnje rast od 13 posto.

Ekonomisti u RS-u su raniji istakli da je niskogradnja direktno zavisna od planiranih rashoda RS za kapitalne infrastrukturne projekte, najčešće u sferi energetike i saobraćajne infrastrukture.

Zbog toga se i oscilacije u nivou aktivnosti na građevinskim objektima niskogradnje javljaju kao refleksija finansijskih mogućnosti države da pokrene projekte na izgradnji kapitalnih energetskih i infrastrukturnih objekata.

"Ovaj podsektor je relativno stabilniji u odnosu na visokogradnju i zbog toga što su aktivnosti na rekonstrukciji, popravci i održavanju imanentniji objektima niskogradnje u odnosu na građevinske objekte visokogradnje", istaknuto je u biltenu Udruženja ekonomista “Swot”.

Inače, visokogradnja je mnogo senzibilnija na kretanja privredne konjukture. Prije svega se to odnosi na kupovnu sposobnost građanja usmjerenu ka stambenoj izgradnji, kao i mogućnostima privatnih preduzeća za proširenje svoje aktivnosti koje prati pozitivan trend kod nestambene izgradnje.

Zbog toga je visokogradnja i bila veoma pogođena ekonomskom recesijom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital