U Sarajevu cvjeta "sivi turizam": Gubimo milijarde, stranci dovode VIP turiste

25.06.2018. 08:42 / Izvor: Radiosarajevo.ba
U Sarajevu cvjeta 'sivi turizam': Gubimo milijarde, stranci dovode VIP turiste

Broj noćenja domaćih turista viši je za 16,5 posto, dok je broj noćenja stranih turista viši za 17,7 posto u odnosu na isti period 2017. godine.

Bosna i Hercegovina iz godinu u godinu sve je privlačnija turistima iz cijelog svijeta. Potencijala za razvoj ovog sektora privrede ima u svakom pogledu. Međutim, kako raste broj turističkih posjeta, tako cvjeta i siva ekonomija u bh. turizmu.

Ako pogledamo najnovije statističke podatke, koje je objavila Agencija za statistiku BiH, u periodu januar – april 2018. turisti su ostvarili 343.000 posjete, što je više za 14,9 posto i 724.541  noćenje, što je više za 17,3 posto u odnosu na isti period 2017. godine.  

Broj noćenja domaćih turista viši je za 16,5 posto, dok je broj noćenja stranih turista viši za 17,7 posto u odnosu na isti period 2017. godine. U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 32,2 dok je 67,8 posto učešće stranih turista.

Iako je, prema ovom izvještaju državne agencije za statistiku, naša zemlja zabilježila novi značajan rast kako turista, tako i turističkih posjeta, zasigurno se postavlja pitanje koliko su ovi podaci tačni, te da li su u pitanju i veće brojke.

"Podaci koje je objavila Agencija za statistiku BiH nisu relevantni i nisu tačni, jer samo u Međugorje za tri-četiri mjeseca dođe oko pola miliona ljudi. Međutim, lijepe su vijesti da iz godine u godinu broj turista u našoj državi bilježi konstantan rast, i to nam mora biti poticaj da u što kraćem vremenskom roku sredimo sve probleme koji su prisutni u turističkoj grani bh. ekonomije", mišljenja je Zijo Jusufović, predsjednik Udruzenja turističkih vodiča Kantona Sarajevo.

Jusufović u razgovoru za Radiosarajevo.ba ističe kako je veoma bitno uspostaviti sistem koji će pratiti i imati sve podatke od samog ulaska do samog izlaska turista iz BiH.

"Turizam je najosjetljivija grana i moramo biti jako oprezni u ponašanju i izjavama koje dajemo, Ne smijemo zbuniti svijet, ako ih zbunimo onda će oni otići na neko mjesto, a ponude su nevjerovatne. Mnoge susjedne zemlje educiraju svoje vodiče, te tako imamo apsurd da u BiH velike i bogate turiste dovode agencije iz Hrvatske i Srbije.Nažalost, mi smo nepismeni za VIP turizam, i ovo sada što se radi, možemo nazvati nekim vidom slučajnog turizma. O dovođenju turista u BiH moramo učiti još dugo", naglašava Jusufović.

Ako se opet vratimo na statistiku, možemo zaključiti da su u strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili turisti iz Hrvatske (22,4%), Srbije (13,3%), Turske (6,9%) Slovenije (6,6%), Njemačke (4,7%), Italije (4,5%), Ujedinjenih Arapskih Emirata (3,9%) i Crne Gore (2,6%),  što je ukupno 64,9 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 35,1 posto noćenja.

Što se tiče dužine boravka stranih turista u našoj zemlji, na prvom mjestu je:Kuvajt sa prosječnim zadržavanjem od 3,5 noći,  Južnoafrička Republika sa 3,3 noći, Holandija i Irska sa po  3,1 noći te Ujedinjeni Arapski Emirati i Rumunija sa po  3,0 noći.  

I upravo, problem turizma u glavnom bh. gradu Sarajevu jeste taj što se turisti ne zadržavaju, odnosno u glavnom bh. gradu su samo kao na jednoj prolaznoj stanici, smatra predsjednik Udruženja turističkih agencija BiH Zoran Bibanović.

"Bh. turizam karakteriše neprijavljivanje - kako smještajnih kapaciteta, tako i gostiju. Boravišne takse se ne naplaćuju", kaže Bibanović.

Zastrašujuće zvuče teorije da takozvana siva zona u bh. turizmu pojede više do milijardu maraka godišnje.

"Ako posmatramo samo Sarajevo, u cijelom gradu imamo nekih 500 objekata u toku sezone na stranici booking.com, dok po papirima mi u Udruženju znamo za nekih 150 objekata. Sama činjenica da na godišnjem nivou Međugorje posjeti preko milion turista, postavlja se pitanje gdje su ti ljudi u sistemu i kako su zavedeni", govori za Radiosarajevo.ba predsjednik Udruženja turističkih agencija BiH.

Naši sagovornici dijele mišljenje da ukoliko se ne reguliše ova oblast, na gubitku su svi.

"Mora se napraviti popis agencija koje dovode turiste i koje rade u ovoj privrednoj grani, te šta je predmet njihovog poslovanja. Na ovaj način ćemo dobiti osnovne podatke o svojim kolegama, koje nažalost nemamo", kaže Zoran Bibanović.

Zoran Bibanović, u razgovoru za Radiosarajevo.ba smatra da je Sarajevo dio potpuno neuređenog sistema kada je turizam u pitanju.

"Sarajevo se mora proglasiti turističkom destinacijom kako bi se uhvatili i u koštac sa jednim od problema kao što su strani vodiči koji s turističkim grupama dolaze u BiH i govore im, bez posebnog znanja, o našoj državi. Tek nakon što se Sarajevo proglasi destinacijom moći ćemo  zabraniti ovim divljim vodičima da dolaze u BiH i vode grupe", ističe Bibanović.

Ali, bez obzira na sve ove probleme, kao i preplitanja nadležnosti, općina, kantona, entiteta u sferi turizma, naši sagovornici se slažu da je bh. glavni grad veoma atraktivna destinacija zbog svoje bogate kulturno-historijske baštine i radi ovoga vrijeme je da se mnoge problemi riješe i turizam digne na evropski nivo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital