Kapital / IZVJEŠTAJI

U Sarajevu počela Sedma godišnja konferencija gastroenterologije 2010 - Akreditirano rekordnih 625 ljekara

08.04.2010. 15:42 / Izvor: eKapija.ba

U Sarajevu je danas počela dvodnevna Sedma godišnja konferencija gastroenterologije 2010, pod pokroviteljstvom Evropskog udruženja za gastrointestinalnu endoskopiju (ESGE), te prvi put u regiji Svjetskog udruženja za gastrointestinalnu endoskopiju (OMED), a visoki pokrovitelj je Predsjedništvo BiH.

"Ova konferencija predstavlja sigurno najznačajniji regionalni skup ove godine iz oblasti gastroenterologije, a u prilog tome ide i činjenica da je za učestvovanje akreditirano rekordnih 625 ljekara, medicinskih sestara i studenata", izjavio je prof. dr Rusmir Mesihović, predsjednik Asocijacije gastroenterologa i hepatologa BiH i šef Klinike za gastroentrohepatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu - referalnog centra za gastrointestinalnu endoskopiju.

Ove godine Sedma konferencija gastroenterologije posvećena je novim saznanjima o portalnoj hipertenziji, upalnim bolestima crijeva, gastrointestinalnoj onkologiji, problemu dispepsije i refluksne bolesti jednjaka, te naprednoj endoskopiji koje će učesnicima skupa predstaviti predavači iz BiH, Srbije, Slovenije, Italije, Norveške, Velike Britanije.

Prof.dr Mehmed Gribajčević naglasio je da je konferencija prilika za sticanje uvida u dostignuća najmodernije gastroenterologije i endoskopije.

"Ovo je promocija medicine u regionu na najbolji mogući način. Prezadovoljni smo brojem registriranih učesnika konferencije. Iskreno se nadam da će svaki učesnik sa ove konferencije sa sobom ponijeti vrlo vrijedna saznanja i dostignuća", kazao je Gribajčević.

Dobrodošlicu i uspješan rad učesnicima Konferencije zaželjeli su akademik Boris Tihi, izaslanik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. prof.dr. Faris Gavrankapetanović, generalni direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Besim Mehmedić, predsjednik Vlade Kantona Sarajevo, prof. dr. Alija Behmen, gradonačelnik Sarajeva.

Drugog dana Sedme godišnje konferencije gastroenterologije, odnosno sutra, održat će se kurs napredne endoskopije (ADEC) organiziran od strane Svjetske organizacije za digestivnu endoskopiju (OMED), prvi put u ovoj regiji, uz direktore kursa Jean-Fransois Rey, generalnog sekretara OMED-a i prof.dr.med.sci Mesihovića.

Organizatori Sedme godišnje konferencije gastroenterologije su Asocijacija gastroenterologa i hepatologa Bosne i Hercegovine i Udruženje ljekara za kliničku prehranu Bosne i Hercegovine, Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu i naravno KCU Sarajevo - Klinika za gastroenterohepatologiju - referalni centar za gastrointestinalnu endoskopiju - vodeća klinika u Bosni i Hercegovini.

Konferencija nije koncipirana samo za gastroenterologe, nego i interniste, hirurge, radiologe, onkologe, kao i ljekare opće prakse, studente i medicinsko osoblje.

Generalni sponzor Konferencije je Pliva, a glavni sponzori su Olympus, Astra Zeneca, Hoffmann La Roche, Bosnalijek i MSD.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital