U Srbiji raskinut prvi ugovor za kredit u švicarskim francima

12.10.2016. 12:55 / Izvor: Fena
U Srbiji raskinut prvi ugovor za kredit u švicarskim francima

Većina želi da se riješi problem s tečajem, zbog čega građani podnose i kolektivne tužbe.

Pred Višim sudom u Novom Sadu pravomoćno je raskinut ugovor za kredit u švicarskim francima i to u korist klijenta jedne inozemne banke.  

Presuda je donijeta zbog "bitno promijenjenih okolnosti" od trenutka kada je kredit uzet 2008. godine do danas. Obje strane, i banka i klijent, moraju da vrate iznose sa zateznom kamatom koje su primile od trenutka zaključenja ugovora u dinarima, pišu Večernje novosti.

Za dužnika to će biti iznos od dva do tri milijuna dinara, a ne 13 milijuna, koliko još treba da vrati banci do kraja razdoblja otplate. Naime, vrijednost stambenog kredita koji je uzet 2008. godine bila je sedam milijuna dinara. Za osam godina, dužnik je isplatio 6,5 milijuna dinara, a preostali dug mu je još 13 milijuna. Umjesto toliko velike svote, nastale zbog tečajnih razlika, vratit će banci mnogo manje, dok će banka njemu morati da isplati sve što je platio za proteklih osam godina.

"Jasno se vidi do kakvog je poremećaja došlo", kaže Dejan Gavrilović, iz Udruženja građana "Efektiva".

"Da je građanin znao da će franak s 50 dinara, koliko je vrijedio 2008. godine, narasti na 112 dinara, sigurno ne bi potpisao takav ugovor. Promjene tečaja su te, bitno promijenjene okolnosti. Ovo je inače prva pravosnažna presuda koja nam daje nadu da će se građani zaduženi u švicarskim francima domoći pravde",  dodao je. 

U Srbiji nešto više od 18.000 građana duguje za stambene kredite u švicarskim  francima. Narodna banka Srbije je nudila modele za prevazilaženje problema, no veoma mali broj dužnika se javio i prihvatio nove uvjete. Većina želi da se riješi problem s tečajem, zbog čega građani podnose i kolektivne tužbe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital