Ubrzao privredni rast Britanije u drugom kvartalu

Kapital / IZVJEŠTAJI

Ubrzao privredni rast Britanije u drugom kvartalu

10.08.2018. 13:44 / Izvor: Nezavisne novine

Britanska privreda je ubrzala rast u drugom tromesečju 2018. godine, jer je toplo vrijeme stimulisalo aktivnost građevinskog sektora i privatnu potrošnju.

Britanska Kancelarija za državnu statistiku objavila je danas da je bruto domaći proizvod porastao za 0,4 odsto u tri mjeseca zaključno sa junom, u odnosu na 0,2 odsto u prethodnom kvartalu, prenosi agencija AP.

Izveštaj o privrednoj ekspanziji dolazi nedelju dana nakon što je Banka Engleske povećala kamatne stope po drugi put od finansijske krize 2008, uz obrazloženje da nedavni podaci pokazuju da se privreda oporavlja od "privremenog" usporavanja zabeleženog u prvom kvartalu.

Londnski Guardian prenosi da su ubrzanju BDP-a najveći doprinos dali sektor usluga, koji je zabilježio ekspanziju od 0,5 procenata, i građevinski sektor sa rastom od 0,9 odsto.

Međutim, industrijski sektor je u periodu april-jun pao za 0,8 posto, pri čemu je prerađivačka industrija zabilježila minus od 0,9 procenata.

"To znači da je britanski proizvodni sektor sada u tehničkoj recesiji, s obzirom da bilježi drugi uzastopni kvartalni pad", navodi Guardian.

U saopštenju državne statistike je takođe navedeno da se pogoršao i britanski spoljnotrgovinski deficit, s obzirom na to da zemlja nastavlja da uvozi mnogo više nego što izvozi u ostatak svijeta.

Ukupan trgovinski deficit Ujedinjenog Kraljevstva je porastao za 4,7 milijardi funti na 8,6 milijardi u kvartalu april-jun 2018, prenosi Guardian.

PODIJELI:

TAGOVI:

rast

privreda

Britanija

statistika

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital