Učmalost u domaćoj carinskoj i poreznoj politici forsira uvoz

06.03.2014. 15:26 / Izvor: Fena
Učmalost u domaćoj carinskoj i poreznoj politici forsira uvoz

Dopredsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Jago Lasić kazao je danas u Mostaru kako carinska i porezna politika BiH u znatnoj mjeri trebaju popraviti poslovni ambijent u našoj zemlji.

Dopredsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Jago Lasić kazao je danas u Mostaru kako carinska i porezna politika BiH u znatnoj mjeri trebaju popraviti poslovni ambijent u našoj zemlji, odnosno popraviti uvjete za privlačenje stranih investicija.

Na konferenciji za novinare, Lasić je kazao da ono što posebice zabrinjava je to što se niti jedna razina vlasti u BiH još nije upustila u analizu strukture uvoza u BiH, istaknuvši kako je krajnje vrijeme da se primjene restriktivne mjere kada je u pitanju uvoz roba.

Govoreći o poljoprivredno-prehrambenom sektoru, Lasić je kazao kako 32,6 posto ukupnog deficita BiH otpada na ostvareni deficit u robama tog sektora, zajedno s cigaretama. BiH uvozi 2,7 milijardi, a ukupna potrošnja hrane i pića u BiH je oko 7,4 milijarde konvertibilnih maraka.

Po njegovim riječima, 80 posto proizvoda iz poljoprivredno-prehrambenog sektora može se proizvoditi u BiH, i to ne samo za potrebe domaćeg stanovništva, nego i za izvoz.

"Međutim, domaća carinska politika i „učmalost“ u carinskoj i poreznoj politici forsira uvoz tih roba", kazao je Lasić.

Govoreći o platnoj bilanci BiH, Lasić je kazao da bi naša zemlja imala pozitivnu platnu bilancu, potrebna pokrivenost uvoza izvozom mora biti od 80 do 85 posto.

"Kada pogledamo prošlogodišnju statistiku vanjske trgovine možemo biti zadovoljni jer imamo rast izvoza, pad uvoza, smanjenje deficita u odnosu na 2012. godinu. Međutim, kada to promatramo kroz platnu bilancu zemlje onda tek vidimo pravo stanje i odraz na njezino kretanje, koje je konstantno negativno, a glavni uzrok tomu je izuzetno visok robni deficit", kazao je Lasić.

Po njegovim riječima, sve zemlje EU-a, kao i zemlje iz neposrednog okruženja, zaštićuju svoju robu, a glavni mehanizam za tu zaštitu su carina i porez, kao dva najjača oružja za zaštitu domaće proizvodnje.

Lasić je istaknuo i kako je BiH jedina zemlja u CEFTA-i koja ima istu stopu PDV-a za kruh, lijekove i na luksuzna vozila.

"Iznenađujuće je, uzevši u obzir velika raslojavanja stanovništva u BiH, da vlasti BiH nisu makar pokrenuli inicijativu da se uvedu snižene stope PDV-a na osnovne životne namirnice, lijekove, knjige, čime bi se na neki način pomoglo socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva", kazao je Lasić.

Prema podacima Centralne banke, kumulativni deficit BiH od 2007. do 2012. godine bio je 11,1 milijardi maraka koje smo plaćali ili prodajom imovine, ili zaduživanjem kod domaćih banaka ili kod MMF-a.

"Ako se ovako nastavi, u ovoj će se godini doći u još gori položaj, a posebice niže razine vlasti, zbog toga što je ove godine vanjski dug, u odnosu na prošlu godinu, veći negdje za oko 70 posto", istaknuo je dopredsjednik Gospodarske komore F BiH te pozvao relevantne institucije da poduzmu sve mjere kada kako bi se riješili navedeni problemi.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital