Udruženi lakše do investitora - Spajanje berzi u regionu dupliralo bi promet i ojačalo kompanije

05.11.2012. 10:20 / Izvor: Novosti
Udruženi lakše do investitora - Spajanje berzi u regionu dupliralo bi promet i ojačalo kompanije

Kada bi se srpski NIS, hrvatska INA i slovenačka "Krka" udružile na zajedničkoj berzi - dnevni prometi mogli bi da se povećaju i do dva puta! Stručnjaci smatraju da je ovo jedan od načina da se aktivnost regionalnih tržišta kapitala osnaži i da se tako privuku ozbiljniji investitori. U Crnoj Gori i BiH poslovanje na berzi je opalo za trećinu u odnosu na prošlu godinu, a kod kod nas je na istorijskom minimumu.

Sporazum o povezivanju Sarajevske, Banjalučke i Montenegro berze ponovo je otvorio pitanje potencijala malih tržišta kapitala. Za trgovinu preko granice su ranije bila potrebna tri brokera i tri transakcijska računa, a sada, spajanjem ove tri berze, samo jedan broker i račun.

- Podaci pokazuju da onom ko je na primer pre pet godina uložio u Crnogorsku berzu 100 EUR, danas te kupljene deonice vrede gotovo sedam puta manje, odnosno tek 15 EUR - kaže izvršni direktor Montenegroberze Gojko Maksimović.

- Samo u ovoj godini, promet je u odnosu na lane smanjen za trećinu. Mnoge kompanije, čije su akcije u vreme investicionog buma bile veoma tražene, sada su u stečaju. Slično je i u Bosni i Hercegovini.

Situacija kod nas nije ništa bolja. Akcije "Bambija" i prodata paraćinska "Staklara" ove godine su "izvukli" Beogradsku berzu od katastrofalnog pada prometa. Da nije bilo ovih vanrednih trgovanja, berzanski aktivnost bila bi čak duplo niža nego prošle godine.

- Sa čisto ekonomskog stanovišta, povezivanje berzi bi bilo jako atraktivno - smatra broker Beogradske berze Nenad Gujaničić.

- Sva regionalna tržišta novca imaju ukupan prosečan dnevni promet od oko 10 mil EUR, kada rade odvojeno, što je veoma malo. Zajedno bi mogle da se dupliraju i privuku mnogo jače strane investitore.

Spajanje berzi, kao posledica kriza svetskog kapitala, već je postalo praksa u svetu, pa je italijanska pripojena londonskoj, a pokušano je i povezivanje njujorškog i frankfurtskog tržišta kapitala.

Podaci Beogradske berze pokazuju da je indeks od početka godine opao 13 do 14%. Kada se na to doda i pad vrednosti dinara, akcije naglo padaju, a tržište beleži manji promet. Akcije su, tako, jeftinije nego ikada.

Makedonska berza

Berzanski stručnjaci sa tri spojena tržišta kapitala očekuju da će se tom projektu uskoro priključiti Makedonska berza, a za njom i ostale sa prostora eks-Jugoslavije.

- U Makedoniji se u upotrebi nalazi isti sistem poslovanja kao na naše tri berze - kažu sa Montenegroberze.

- Nadam se da će i ostale berze shvatiti neminovnost tog projekta, kako bi imali makar to virtuelno slobodno tržište u regionu.

Na ceni NIS i AIK banka

Najprometnije hartije kojima se trguje u poslednjih nekoliko meseci na našoj berzi su NIS i Aerodroma "Nikola Tesla", u realnom sektoru. Građani koji poseduju besplatne akcije ovih kompanija svakodnevno ih prodaju na Berzi, a ta trgovina se obavlja isključivo preko Poštanske štedionice, gde građani popunjavaju naloge. Kada je u pitanju bankarski sektor, najatraktivnije su akcije AIK banke.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Novosti" od 5.11.2012.)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital