Ugovor o reviziji zaključiti najkasnije 30. septembra

10.08.2017. 14:27 / Izvor: Akta.ba
Ugovor o reviziji zaključiti najkasnije 30. septembra

Obaveza revizije finansijskih izvještaja pored subjekata od javnog interesa, propisana je i za velika pravna lica.

Zakonom o računovodstvu i reviziji Republike Srpske obaveza revizije finansijskih izvještaja pored subjekata od javnog interesa, propisana je i za velika pravna lica.

Kriterijumi za razvrstavanje: prosječan broj zaposlenih, ukupan godišnji prihod i prosječna vrijednost poslopvne imovine utvrđena na dan sačinjavanja finansijskih izvještaja u poslovnoj godini, propisani su članom 5. navedenog zakona.

''Uprava pravnog lica na dan sačinjavanja finansijskih izvještaja samostalno vrši razvrstavanje i tako dobijene podatke koristi za narednu poslovnu godinu. Obavještavanje o razvrstavanju u odgovarajuću kateguriju pravna lica dostavljaju Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge a.d. Banja Luka, uz godišnje finansijske izvještaje, koja je dužna da isto verifikuje i potvrdi veličinu pravnog lica'', navode iz Poreske uprave RS-a.

Svi obveznici revizije finansijskih izvještaja su dužni da ugovor o reviziji zaključe najkasnije 30. septembra poslovne godine za koju se pripremaju finansijski izvještaji koji su predmet revizije. Zaključuvanje ugovora o reviziji nakon navedenog roka  je u suprotnosti sa odredbama člana 39. stav 3. Zakona o računovodstvu i reviziji Republike Srpske i sankcionisano je kao prekršaj prema članu 64. navedenog zakona.

Iz Poreske uprave RS podsjećaju sve obveznike revizije finansijskih izvještaja da blagovremeno započnu aktivnosti radi zaključivanja ugovora o reviziji u Zakonom propisanom roku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital