UIOBiH - Rast prihoda u prva dva mjeseca

01.04.2014. 09:38 / Izvor: Fena
UIOBiH - Rast prihoda u prva dva mjeseca

U prva dva mjeseca ove godine naplaćeno je 57.174.576 KM prihoda, što je 35.326.480 KM više od plana. Neto prihodi su za 61.556.214 veći nego u prva dva mjeseca 2013. godine.

U prva dva mjeseca ove godine naplaćeno je 57.174.576 KM  prihoda, što je 35.326.480 KM više od plana. Neto prihodi su za 61.556.214 veći nego u prva dva mjeseca 2013. godine - izjavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula.

Informacija o prihodima u prva dva mjeseca razmatrana je na sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje. Džakula je napomenuo da se zalaže za opreznost iako su postignuti dobri rezultati.

"Ove rezultate je Uprava uspjela napraviti zahvaljujući predsjedavajućem i svim članovima UO i dodatnim angažiranjem i povećanjem odgovornosti svih zaposlenih u Upravi. Uprava je imala i izvrsnu saradnju sa Tužiteljstvom BiH, a rezultat toga je 21 milion KM naplaćenih javnih prihoda", kazao je Džakula i istakao da UIO ima dobru saradnju i sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu, a sve s ciljem da bi evaziju indirektnih poreza sveli na najmanju moguću mjeru.

Kao zabrinjavajuću činjenicu Džakula je naglasio veliki nesrazmjer između indirektnih i direktnih poreza, dodajući da trenutno u BiH indirektni porezi učestvuju oko 86 posto u ukupnim poreznim prihodima.

Predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje Nikola Špirić kazao je da su na današnjoj sjednici razgovarali i o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja BiH, kao i Zakona o uplatama na jedinstveni račun.

Kada je riječ o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja BiH, Špirić je naglasio da se već dvije godine radi na vraćanju Brčko Distrikta u taj sistem, s ciljem stvaranja stimulativnog ambijenta, s obzirom na to da fiksni koeficijent nije stimulativan.
 
Također, kako je kazao, predloženo je da Brčko Distrikt dobije jednog člana UO iz reda eksperata.

Špirić je naveo da bi predložene zakonske izmjene stupile od 1. januara 2015,  te da postoji visok stepen saglasnosti svih nivoa vlasti. Napomenuo je da se o prijedlozima zakona trebaju izjasniti entietski parlamenti i Brčko Distrikt.

"Zaključili smo da eksperti iz reda članova UO 'prođu' kroz ove incijative i da uobliče u prijedlog izmjena i dopuna zakona o kojim ćemo razgovarati na narednoj sjednici UO", kazao je Špirić.

Na sjednici, po njegovim riječima, nije postignut koncenzus u vezi dopuna Zakona o PDV-u.

"Dobili smo zahtjev parlementarne komisije da se izjasnimo o tom prijedlogu koji je došao od Srpske demokratske stranke i oni traže da se uvede nulta stopa PDV-a. Mi smo u obavezi da primjenjujemo direktive EU i primjena nulte stope bi značila kršenje tih direktiva. Postoje različita mišljenja unutar Upravnog odbora, nismo imali koncezus i o sudbini tog zakona će odlučivati Parlamentarna skupština. Dakle, neće dobiti ni podršku, ni negativan stav Uprave za indirektno oporezivanje BiH", pojasnio je  Špirić. 

Po njegovim riječima, u posljednjih osam godina praksa je da se pred izbore traži diferencirana ili nulta stopa PDV-a, ali da nijedan zahtjev nije bio potkrijepljen numeričkim pokazateljima šta to znači sa stanovišta prihoda.

Špirić  smatra da su to politikantski prijedlozi i da nije dobro da se pred izbore mijenjaju stope PDV-a, kao i da je to u suprotnosti s potpisanim pismom namjere u kojem se navodi da se stope neće mijenjati dok traje aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital