Kapital / IZVJEŠTAJI

Ujednačiti visine taksi i naknada za inspekcijske kontrole

17.08.2018. 13:47 / Izvor: Akta.ba

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalne uprave za inspekcijske poslove o nužnosti ujednačavanja visine taksi i naknada za inspekcijske kontrole roba pri uvozu/izvozu u BiH/FBiH.

Federalno ministarstvo trgovine zaduženo je da, u cilju izjednačavanja naknada koje naplaćuju tržišni inspektori u kontroli kakvoće robe pri uvozu i izvozu, razmotri tekst koji je predložila Federalna uprava za inspekcijske poslove, a odnosi se na izmjene Odluke o visini i načinu plaćanja naknade za pokriće troškova kontrole kakvoće određenih proizvoda pri uvozu i izvozu, te predloži Vladi FBiH konačan tekst Odluke na usvajanje.

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo zdravstva da razmotri predloženi tekst, urađen u cilju izjednačavanja naknada za pokrivanje troškova zdravstvene ispravnosti, i donese izmjene i dopune Naredbe o visini plaćanja naknade za pokrivanje troškova i utvrđivanja zdravstvene ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće uporabe koji se uvoze u Federaciju BiH.

Federalno ministarstvo finansija je zaduženo da razmotri predloženi tekst Federalne uprave za inspekcijske poslove u dijelu koji se odnosi na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o federalnim upravnim taksama i tarifi federalnih upravnih taksi, s ciljem utvrđivanja Nacrta ovog zakona i upućivanja Vladi FBiH na usvajanje.

Vlada od Federalne uprave za inspekcijske poslove traži, a kantonalnim preporučuje da, s ciljem zaštite zdravlja građana, pojačaju kontrole prometa kurbana pred predstojeći vjerski praznik.

Također, zatražena je veća kontrola nad odlaganjem otpada životinjskog porijekla.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital