Ujednačiti visine taksi i naknada za inspekcijske kontrole

17.08.2018. 13:47 / Izvor: Akta.ba
Ujednačiti visine taksi i naknada za inspekcijske kontrole

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalne uprave za inspekcijske poslove o nužnosti ujednačavanja visine taksi i naknada za inspekcijske kontrole roba.

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalne uprave za inspekcijske poslove o nužnosti ujednačavanja visine taksi i naknada za inspekcijske kontrole roba pri uvozu/izvozu u BiH/FBiH.

Federalno ministarstvo trgovine zaduženo je da, u cilju izjednačavanja naknada koje naplaćuju tržišni inspektori u kontroli kakvoće robe pri uvozu i izvozu, razmotri tekst koji je predložila Federalna uprava za inspekcijske poslove, a odnosi se na izmjene Odluke o visini i načinu plaćanja naknade za pokriće troškova kontrole kakvoće određenih proizvoda pri uvozu i izvozu, te predloži Vladi FBiH konačan tekst Odluke na usvajanje.

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo zdravstva da razmotri predloženi tekst, urađen u cilju izjednačavanja naknada za pokrivanje troškova zdravstvene ispravnosti, i donese izmjene i dopune Naredbe o visini plaćanja naknade za pokrivanje troškova i utvrđivanja zdravstvene ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće uporabe koji se uvoze u Federaciju BiH.

Federalno ministarstvo finansija je zaduženo da razmotri predloženi tekst Federalne uprave za inspekcijske poslove u dijelu koji se odnosi na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o federalnim upravnim taksama i tarifi federalnih upravnih taksi, s ciljem utvrđivanja Nacrta ovog zakona i upućivanja Vladi FBiH na usvajanje.

Vlada od Federalne uprave za inspekcijske poslove traži, a kantonalnim preporučuje da, s ciljem zaštite zdravlja građana, pojačaju kontrole prometa kurbana pred predstojeći vjerski praznik.

Također, zatražena je veća kontrola nad odlaganjem otpada životinjskog porijekla.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital