Ukupan obim razmjene RS-a 1,78 milijardi dolara

30.05.2021. 09:07 / Izvor: SRNA
Ukupan obim razmjene RS-a 1,78 milijardi dolara

Za prva četiri mjeseca izvoz je ostvaren u vrijednosti od 803,7 miliona dolara, što je za 36,8 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Republika Srpska je za prva četiri mjeseca ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od 1,78 milijardi dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 81,9 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Za prva četiri mjeseca izvoz je ostvaren u vrijednosti od 803,7 miliona dolara, što je za 36,8 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Ostvareni uvoz u prva četiri mjeseca iznosio je nešto više od 981 milion dolara i veći je za 25,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Najveći obim spoljnotrgovinske razmjene od 290,5 miliona dolara ili 16,3 odsto od ukupnog obima razmjene ostvaren je sa Srbijom.

Vrijednost obima razmjene sa Italijom bio je 264,1 miliona dolara, sa Hrvatskom 183,8 miliona dolara, a sa Njemačkom 173,28 miliona dolara.

Republika Srpska je za prva četiri mjeseca ove godine u poslovanju sa zemljama EU ostvarila izvoz u vrijednosti od nešto više od 603 miliona dolara, a uvoz od 582,1 miliona dolara.

Ekonomista Duško Graković rekao je Srni da je evidentno "kretanje naprijed" spoljnotrgovinskog poslovanja Republike Srpske, posebno kada se uporedi april ove godine sa istim mjesecom prošle godine, gdje je došlo do povećanja izvoza za više od 60 odsto i uvoza za oko 55 odsto.

On je podsjetio da su u aprilu prošle godine u RS-u, kao i u velikom broju zemalja svijeta, zbog pandemije virusa korona bile uvedene takve restriktivne mjere da dosta sektora nije radilo ili je imalo vrlo mali obim aktivnosti.

"Sada, godinu dana kasnije, vidimo toliko veliki procentualni skok vrijednosti izvoza i uvoza što govori da se stvari prilično vraćaju u neku normalu. Tu prije svega mislim na industrijski sektor, naročito na prerađivačku industriju čiji proizvodi u raznim stepenima finalizacije čine glavnu komponentu izvozva", naveo je Graković.

On je istakao da je važno to što RS već par mjeseci uzastopno ima suficit u spoljnotrgovinskom poslovanju sa EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital