Ukupan obim spoljne trgovine RS-a 2,08 milijardi dolara

02.08.2020. 10:54 / Izvor: SRNA
Ukupan obim spoljne trgovine RS-a 2,08 milijardi dolara

Republika Srpska je u prvom polugodištu ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od 2,08 milijardi dolara.

Republika Srpska je u prvom polugodištu ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od 2,08 milijardi dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 75,2 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U ovom periodu ostvarena je vrijednost uvoza od približno 1,19 milijardi dolara, a izvoza skoro 894 miliona dolara.

Vrijednost ostvarenog izvoza u prvom polugodištu ove godine bila je manja za 14,3 odsto, a uvoza manja za 12,3 odsto u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

Republika Srpska je najveći obim spoljnotrgovinske razmjene u iznosu od 330,3 miliona dolara ostvarila sa Srbijom, zatim 287,5 miliona dolara sa Italijom i sa Njemačkom 210,8 miliona dolara.

U spoljnotrgovinskoj razmjeni sa zemljama EU, RS je u prvom polugodištu ostvarila izvoz veći od 669 miliona dolara, dok je vrijednost uvoza bila skoro 691 miliona dolara.

Ekonomista Stefan Markićević rekao je da su podaci o dvocifrenom padu spoljnotrgovinskih aktivnosti - uvoza i izvoza posljedica negativnih efekata pandemije virusa korona, koja je pogodila i tržišta zemalja EU.

"Ohrabruje to što je jun mjesec u kojem je ostvaren najveći spoljnotrgovinski obim razmjene. Zapadnoevropska privreda počinje određenim tempom da se pridiže i izgledno je da domaći privredni subjekti hvataju priključak, odnosno obnavljaju ili nastoje da obnove veze sa inostranim partnerima koje su imali prije pandemije", naveo je Markićević.

Prema njegovim riječima, ohrabrujuće je i to što je Republika Srpska u spoljnotrgovinskom poslovanju tokom pandemije imala skoro konstantan stepen pokrivenosti uvoza izvozom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital