al
Ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene RS-a veći od pet milijardi dolara

Kapital / IZVJEŠTAJI

Ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene RS-a veći od pet milijardi dolara

04.01.2019. 07:49 / Izvor: SRNA

Republika Srpska ostvarila je za 11 mjeseci prošle godine ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene od nešto više od pet milijardi dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 71,6 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Vrijednost ostvarenog izvoza za 11 mjeseci prošle godine bila je 2,09 milijardi dolara, a uvoza 2,92 milijarde dolara.

Vrijednost ostvarenog izvoza za 11 mjeseci prošle godine veći je za 14,6 odsto, dok je uvoz veći za 12,7 odsto u odnosu na isti period 2017.

Najveći obim spoljnotrgovionske razmjene od 753,7 miliona dolara ostvaren je sa Srbijom, zatim 645 miliona dolara sa Italijom, te više od 434 miliona dolara sa NJemačkom.

Prema ekonomskim grupacijama zemalja, Srpska je najviše poslovala sa EU, gdje je u 11 mjeseci prošle godine izvezla robe u vrijednosti od 1,53 milijarde dolara, dok je vrijednost uvoza u posmatranom periodu iznosila 1,46 milijardi dolara.

Vrijednost ostvarenog izvoza na tržišta zemalja Unije u 11 mjeseci ove godine veća je za 15,2 odsto, a uvoza za 14,6 odsto, nego u istom periodu 2017.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da posebno značajno mjesto u strukturi izvoza Srpske, posebno na tržište EU, ima oblast drvoprerade, posebno proizvodnja namještaja, gotovih i proizvoda drvne industrije visoke faze finalizacije, struja, zatim dijelovi za obuću i odjeću, kao i određene mineralne sirovine aluminijum-oksidne baze.

"Ubijeđena sam da će se takav trend nastaviti i u narednom periodu, s obzirom na prognoze Evropske komisije i Evrostata o ekonomskom rastu, naročito evrozone, i to da će uglavnom isti sektori kao i u prošloj godini biti oni koji će imati značajnije učešće u izvoznoj strukturi", navela je Stojadinovićeva. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital