Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja RS-a veća za 4,3 odsto

11.03.2020. 08:47 / Izvor: SRNA
Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja RS-a veća za 4,3 odsto

Broj zaposlenih radnika u industriji Republike Srpske u januaru ove godine veći je za 0,6 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u januaru ove, u poređenju sa decembrom prošle godine, veća je za 4,3 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Desezonirana januarska proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju veća je za 38 odsto, kapitalnih proizvoda je za 34,8 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za šest odsto, proizvodnja energije bila je veća za 1,7 odsto, a proizvodnja intermedijalnih proizvoda za 0,2 odsto.

Ukupna kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u januaru ove, u poređenju sa januarom prošle godine, veća je za šest odsto.

U januaru ove, u odnosu na januar prošle godine, najveći procentualni rast kalendarski prilagođene proizvodnje od 20,5 odsto bio je kod trajnih proizvoda za široku potrošnju.

Broj zaposlenih radnika u industriji Republike Srpske u januaru ove godine veći je za 0,6 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Ekonomista Stefan Markićević rekao je Srni da se podaci mogu smatrati očekivanim kada se posmatraju proizvodi prema njihovoj ekonomskoj namjeni.

"To se, u prvom redu, odnosi na sektor drvoprerade i proizvodnje namještaja, gdje, uprkos ekonomskom stanju na pojedinim zapadanoevropskim tržištima, još postoji zadovoljavajući nivo tražnje - posebno namještaja", pojasnio je Markićević.

Markićević je napomenuo da tome treba dodati i da je stanogradnja na domaćem tržištu u ekspanziji, što povlači za sobom i povećanje proizvodnje u onim industrijskim granama vezanim za građevinarstvo.

On je istakao da je još rano konkretnije govoriti o uticaju virusa korona na privredu, a samim tim na industriju, dodajući da je već došlo do određenih poremećaja vezanih za sektor nabavke i izvođenja radova, posebno infrastukturnih

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital