Ukupne investicije u zdravstvo RS-a premašile 84 miliona KM

29.03.2019. 09:48 / Izvor: Akta.ba
Ukupne investicije u zdravstvo RS-a premašile 84 miliona KM

Realizacija navedenih kapitalnih projekata u zdravstvu Republike Srpske odvija se različitom dinamikom, odnosno određeni su završeni, dok su pojedini u toku.

Kapitalni projekti i druge investicije u zdravstvu Republike Sprske tokom prošle godine iznosili su 84.657.736 KM, navodi se u informaciji koju je usvojila Vlada Republike Srpske.

U ukupnom iznosu donacije čine 4.858.752 KM, a vrijednost projekta "Bolnice u Republici Srpskoj" po kreditnim sredstvima Evropske investicione banke i budžetskim sredstvima 51.211.636 KM, navodi se u saopštenju iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Vrijednost projekta "Jačanje zdravstvenog sektora" po kreditu Svjetske banke, Razvojne banke Savjeta Evrope i kontribuciji budžetskih i opštinskih sredstava bila je 355.051 KM, dok je vrijednost projekta "Izgradnja i opremanje nove bolnice u Istočnom Sarajevu" iznosila 26.588.748 KM.

Investicije u projekte "Smanjenja faktora zdravstvenih rizika" dio "B projekta" za Republiku Srpsku bile su 499.056 KM, a za adaptacije zgrade polikliničkih službi Bolnice u Istočnom Sarajevu 26.588.748 KM. Investiciona vrijednost projekta "Mentalno zdravlje u BiH" faza tri je 1.103.219 KM.

Realizacija navedenih kapitalnih projekata u zdravstvu Republike Srpske odvija se različitom dinamikom, odnosno određeni su završeni, dok su pojedini u toku.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske očekuje da će realizacijom kapitalnih ulaganja povećati dostupnost zdravstvene zaštite, smanjiti broj pacijenata liječenih u inostranstvu i povećati efikasnost zdravstvenog sistema, uz unapređenje kvaliteta rada.

Vlada je danas prihvatila Akcioni plan za osiguranje održivosti zdravstvenog sistema Srpske, te je zadužila nosioce aktivnosti predviđene Akcionim planom da, uz koordinaciju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, realizuju planirane aktivnosti.

U Akcionom planu predstavljene su reformske mjere koje je, u skladu sa Programom ekonomskih reformi, potrebno preduzeti od 2019. do 2021. godine, da bi se uspostavio finansijski održiv zdravstveni sistem u Republici Srpskoj.

Cilj Akcionog plana jeste uspostavljanje finansijski održivog zdravstvenog sistema, koji efikasnije pruža zdravstvenu zaštitu.

Zaduženo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da o realizaciji Akcionog plana izvještava Vladu Srpske.

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost na Strateški razvojni plan Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za period od 2019. do 2023. godine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital