Ukupni desezonirani promet industrije RS u oktobru manji za tri odsto

14.12.2019. 09:00 / Izvor: SRNA
Ukupni desezonirani promet industrije RS u oktobru manji za tri odsto

Ukupni kalendarski prilagođeni promet industrije Srpske u oktorbu zabilježio je pad od 16,8 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Ukupni desezonirani promet industrije Republike Srpske u oktobru bio je za tri odsto manji nego u septembru, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U posmatranom periodu na domaćem tržištu zabilježen je pad od dva odsto, a na inostranom tržištu od 4,4 odsto.

Ukupni kalendarski prilagođeni promet industrije RS-a u oktorbu zabilježio je pad od 16,8 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Na domaćem tržištu zabilježen je pad od 15,7 odsto kalendarski prilagođenog prometa industrije, a na inostranom tržištu taj pad bio je 18,3 odsto.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da je pad prometa industrije prouzrokovan dešavanjima na tržištu EU.

Ona je pojasnila da je tržište EU najznačajnije u poslovanju RS-a sa inostranstvom, gdje su najvažniji partneri Italija, u kojoj je recesija, te Njemačka, koja ima manji ekonomski rast od planiranog.

"To je uzrokovalo pad izvoza u te zemlje, kao i u većinu zemalja Unije, što je uzročno vezano i za promet na domaćem tržištu", navela je Stojadinovićeva.

Prema njenim riječima, domaća preduzeća se tako suočavaju sa manjim sredstvima po osnovu ostvarenog izvoza, kašnjenja u naplati ranijih potraživanja i drugih negativnih kretanja ostalih elemenata u vezi sa domaćom tražnjom. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital