Kapital / IZVJEŠTAJI

Ulaganja u fondove za kriptovalute dosegnula 5,6 milijardi dolara u 2020.

Ukupni priljev ulaganja u fondove i proizvode vezane uz kriptovalute dosegnuo je ove godine 5,6 milijardi dolara, znatno više nego u odnosu na 2019.

23.12.2020. 09:48 / Izvor: HINA

Ukupni priljev ulaganja u fondove i proizvode vezane uz kriptovalute dosegnuo je ove godine 5,6 milijardi dolara, znatno više nego u odnosu na 2019., pokazali su najnoviji podaci kompanije za upravljanje imovinom CoinShares.

Naime, kada se tome doda rast vrijednosti kripotovaluta u proteklim tjednima, iznos imovine pod upravljanjem takvih fondova približava se 19 milijardi dolara ili sedam puta više nego lani. Na kraju 2019. vrijednost te imovine iznosila je svega 2,57 milijardi dolara.

Interes naglo porastao

Interes za kriptovalute ove je godine naglo porastao jer su investitori bitcoin tretirali kao osiguranje od inflacije i kao alternativu slabijem dolaru.

Bitcoin je u nedjelju poskočio na rekordna 24.298,04 dolara, da bi u utorak oslabio tri posto, na 22.832,79 dolara, pogođen valom prodaja ulagača prestrašenih pojavom novog soja koronavirusa.

Ethereum, druga velika kriptovaluta, oslabio je u ponedjeljak 4,4 posto, na 610,14 dolara.

Uloženo 15,6 milijardi dolara

Ove su godine ulagači u proizvode i fondove povezane s kriptovalutama uložili 15,6 milijardi dolara, od čega na ethereum otpada gotovo 2,5 milijardi dolara.

Najveći svjetski fond kriptovaluta Grayscale

Najveći svjetski fond kriptovaluta Grayscale zabilježio je samo prošlog tjedna priljev od 250,8 milijuna dolara, čime je vrijednost imovine kojom upravlja porasla na 15,3 milijarde dolara.

U cijeloj godini Grayscale je bilježio priljev od gotovo pet milijardi dolara, stoji u izvješću CoinSharesa.

Obujam trgovanja bitcoinima na tradicionalnim financijskim tržištima dosegnuo je 17. prosinca rekordnih 11 milijardi dolara, ali je preko vikenda blago smanjen. U subotu i nedjelju zadržao se ipak iznad prosjeka od četiri milijarde dolara.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital