Uložen 1,1 milion KM u nedovršene projekte

06.06.2014. 09:29 / Izvor: Nezavisne novine
Uložen 1,1 milion KM u nedovršene projekte

Projekti razvoja trgovine te sistema nadzora nad benzinskim pumpama u FBiH ne realizuju se u potpunosti pa se dovodi u pitanje opravdanost ulaganja oko 1,1 milion KM u proteklom periodu.

Projekti razvoja trgovine te sistema nadzora nad benzinskim pumpama u FBiH ne realizuju se u potpunosti pa se dovodi u pitanje opravdanost ulaganja oko 1,1 milion KM u proteklom periodu.

Ovo su neke od zamjerki federalnih revizora iznesenih u izvještaju o radu Ministarstva trgovine FBiH u 2013. godini kojem su dali mišljenje s rezervom.

Revizori navode da je za izradu projekta razvoja trgovine i domaćeg tržišta u FBiH 2008. godine uloženo 417.000 KM, a u prošloj godini nisu poduzete aktivnosti na njegovoj realizaciji, čime bi se i opravdalo ulaganje.

U izvještaju Ureda za reviziju institucija u FBiH istaknuto je da je za opremu potrebnu za kontrolu na benzinskim pumpama uloženo oko 564.400 KM i za održavanje opreme skoro 200.000 KM, a nema analize koristi od tog projekta, čiji je cilj suzbijanje poreznih i carinskih prevara.

Naglašeno je da Porezna uprava FBiH, Uprava za inspekcijske poslove FBiH i Uprava za indirektno oporezivanje nisu dostavljale podatke o kontrolama.

"Ministarstvo je trebalo izvršiti, a nije, analizu opravdanosti do sada uloženih sredstava", stoji u izvještaju.

Kada su u pitanju ostali troškovi, za ugovore o djelu potrošeno je oko 10.300 KM. Čak 6.000 KM isplaćeno je jednoj osobi za četiri mjeseca poslova prevođenja na engleski i sa engleskog jezika, te lektorisanja zakona, propisa, analiza, izvještaja i drugih pisanih materijala na službenim jezicima u BiH.

"Nije dokumentovano da je angažovano lice izvršilo posao. Nije dokumentovano na koji način je izvršen odabir za obavljanje posla, nije dokumentovano da izvršitelj posla ima kvalifikacije za obavljanje povjerenog posla", stoji u izvještaju u kojem se navodi da je ista osoba i 2012. godine bila angažovana za iste poslove, za šta joj je isplaćeno 12.000 KM.

Na putne troškove u prošloj godini utrošeno je oko 31.500 KM, a revizori su ukazali da se u znatnoj mjeri putuje neradnim danima ili vikendom.

"Službena putovanja ministra u inostranstvo odobravao je sekretar Ministarstva, a da prethodno nije pribavljena saglasnost premijera, kako je naloženo zaključkom Vlade iz 2011. godine", naveli su revizori.

Zamjerili su jer za savjetnike i vozača ministra nema evidencije o prisustvu na radu, što je osnov za obračun plata i naknada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital