UN: Tvrtke lani u porezne oaze usmjerile 221 mlrd dolara

04.05.2016. 09:22 / Izvor: Agencije
UN: Tvrtke lani u porezne oaze usmjerile 221 mlrd dolara

Međutim, kompanije su povukle milijarde dolara iz Luksemburga i Nizozemske u zadnjem tromjesečju 2015. godine, nakon što su te dvije zemlje uvele nova EU pravila za suzbijanje štetne porezne prakse.

Kompanije su u 2015. godini usmjerile 221 milijardu dolara u zemlje s niskim porezima, ponajprije u Luksemburg i Nizozemsku, a 72 milijarde dolara ulaganja otišlo je u dvije britanske porezne oaze – Britanske Djevičanske i Kajmanske otoke, objavili su Ujedinjeni narodi (UN).

Međutim, kompanije su povukle milijarde dolara iz Luksemburga i Nizozemske u zadnjem tromjesečju 2015. godine, nakon što su te dvije zemlje uvele nova EU pravila za suzbijanje štetne porezne prakse.

Priljev novca na Britanske Djevičanske otoke i Kajmanske otoke bio je više-manje u skladu s povijesnim prosjecima, ali se njihov izvor posljednjih godina premjestio s bogatih na zemlje u razvoju, navodi se u izvješću UNCTAD-a, objavljenom u utorak. Od 2010. do 2014. godine vodeća su četiri izvora bili Hong Kong, Sjedinjene Države, Rusija i Kina.

Britanski premijer David Cameron izložen je pojačanim pritiscima posljednjih nekoliko mjeseci da se pozabavi problemom porezne evazije nakon što su u javnost procurili dokumenti iz panamske odvjetničke tvrtke koji su pokazali kako su svjetski bogataši i moćnici koristili tajne strukture offshore kompanija kako bi sakrili svoje bogatstvo, podsjeća Reuters.

Kompanije koje manevriraju novcem među jurisdikcijama kako bi uštedjele na porezima ostaju “ključna zabrinutost političara”, ističe se UN-ovu izvješću, u kojem se navodi kako su tvrtke iz uzorka od 26 razvijenih zemalja 2014. godine veće profite iskazale na Bermudama nego u Kini.

U tom se izvješću dalje navodi da su tvrtkini “entiteti za posebne namjene” tipični ogranci koji su slabo bili povezani s lokalnim gospodarstvima ali su držali imovinu, ili obveze, odnosno povećavali kapital.

Tromjesečni priljev u takve ogranke u Nizozemskoj je u trećem kvartalu lani dosegnuo 148 milijardi dolara, što je njihov najveći iznos od 2007. godine, a pokretan je ulaganjima iz Luksemburga i Britanije, no nakon toga je oštro preokrenut.

Dotok u Luksemburg, povezan s ulaganjima financiranim fondovima u Sjedinjenim Državama, naglo je uvećan u prva tri tromjesečja 2015. godine, trostruko u odnosu na iste mjesece u 2014. godini, nakon čega je počelo njihovo povlačenje pa je u zadnjem tromjesečju lani neto dezinvestirano 115 milijardi dolara.

Uska međupovezanost dotoka u takve tvrtkine ogranke u Luksemburgu i Nizozemskoj naglašava postojanje gustih i složenih mreža takvih entiteta u obje zemlje, među kojima se kapital užurbano kreće u odgovoru na potrebe financiranja i porezno planiranje, napominju se u UN-ovu izvješću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital