Kapital / IZVJEŠTAJI

Uplaćeno više od 35 miliona KM za pravo korišćenja resursa RS-a

02.07.2020. 07:44 / Izvor: SRNA

Predsjednik Komisije za koncesije Republike Srpske Radenko Đurica rekao je u Narodnoj skupštini da je lani u budžet uplaćeno ukupno 35,07 miliona KM za pravo korišćenja prirodnih resursa Srpske.

Đurica je, obrazlažući izvještaj te komisije i finansijski izvještaj za 2019. godinu, rekao da je to je u odnosu na 2018. godinu manje za iznos od 19,3 miliona KM kada je po istom osnovu uplaćeno 54,4 miliona KM.

U obrazloženju ovog izvještaja, koji je razmotren u Skupštini, navodi se da je navedenom smanjenju naplate koncesione naknade u najvećoj mjeri doprinijelo uvođenje u koncesioni odnos velikih energetskih subjekata Srpske, koje se završilo u 2018. godini kada su zaključeni koncesioni ugovori sa "RiTE Gacko", "RiTe Ugljevik", "Elektroprivredom Republike Srpske" sa svojim zavisnim preduzećima, a čije zaključenje se direkno odrazilo na iznos uplata jednokratnih koncesionih naknada pri zaključenju ugovora.

"Realizacija navedenih ugovora u narednom periodu će se pozitivno odraziti na povećanje koncesione naknade", navodi se u obrazloženju ovog izvještaja.

u Izvještaju piše da je knjiženje uplata koncesione naknade za 2019. godinu prebačeno je u prvi kvartal ove godine, a podaci o tome nisu prikazani u ukupno naplaćenoj koncesionoj naknadi sa presjekom na dan 31. decembar 2019. godine.

"Takođe, u 2018. godini je jednokratna koncesiona naknada za pravo korišćenja za izgradnju auto-puta Banjaluka-Prijedor-Novi Grad – prva faza Banjaluka–Prijedor, uplaćena od koncesionara "SDHC-CSI BH" iz Banjaluke, iznosila je 8.735.910 KM, a koji iznos se očitovao u smanjenju uplate koncesione naknade u 2019. godini, jer nije zaključen nijedan koncesioni ugovor u 2019. godini sa iznosom jednokratne koncesione naknade u navedenom iznosu za 2018”, navodi se u obrazloženju ovog izvještaja. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital