Kapital / IZVJEŠTAJI

Uplate građana za klađenje u BiH prelaze i milijardu KM

14.04.2014. 08:45 / Izvor: Večernji List

Izmjene Zakona o igrama na sreću FBiH trebale bi u praksi spriječiti zloupotrebe koje su prisutne godinama. Za takvo što potrebno je osigurati oko 300.000 KM za kupovinu softvera koji bi spriječili zloupotrebe.

Porezna uprava FBiH čeka da im Vlada odobri novac. Prema podacima entitetskih uprava, BiH je na dobiti sportskih kladionica npr. u 2012. zaradila 17,740.068 KM od poreza. Kladionice plaćaju samo porez od 10 posto na isplaćene dobitke, i to samo one iznad 100 KM, dok je sve ostalo oslobođeno nameta. Predloženim izmjenama zakona je precizirano da igre na sreću na teritoriju FBiH organiziraju Lutrija BiH i registrirane pravne osobe. Igre na sreću mogu biti klasične (lutrijske), u kojima se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka, posebno u kojima to nije unaprijed utvrđeno, kao što su igre u kazinu, na automatima i klađenja na sportske rezultate.

Prihodi ostvareni po osnovi naknada za priređivanje igara na sreću pripadaju FBiH, a dio se raspodjeljuje za financiranje programa udruga i humanitarnih organizacija. Porez na dobitke ostvarene u klasičnim igrama na sreću obračunava se i naplaćuje pri isplati svakog pojedinačno ostvarenog dobitka, a obračun i uplatu obavlja priređivač igara na sreću. Porez na dobitke plaća se po stopi od 10 posto na dobitke iznad 50 do 10.000 KM, a po stopi od 15 posto na dobitke iznad 10.000 KM. Za isplatu dobitaka u klasičnim (lutrijskim) igrama koje priređuje Lutrija BiH jamči FBiH, a za isplatu dobitaka u posebnim igrama jamče priređivači. Zabavne igre (igre na računalima, igraćim konzolama, simulatorima, automatima za videoigre, fliperima, bilijarima...) koje se stavljaju u pogon pomoću kovanog novca, žetona ili uz naplatu, a u kojima igrač ne može ostvariti dobitak u novcu, stvarima ili pravima, nisu igre na sreću po zakonu. To nisu ni nagradni natječaji i nagradne igre koje priređuju pravne osobe zbog propagande.

Ova vrsta igara može biti organizirana samo ako se sudjelovanje u njima ne naplaćuje posebno, ako se nagrade isplaćuju u proizvodima ili uslugama te unaprijed uplati šest posto od nagradnog fonda po 1,5 posto Crvenom križu, Caritasu, Merhametu i Dobrotvoru. Vrijednost nagrade ne može prelaziti 200.000 KM. Bh. vlasti ne raspolažu točnim podacima o ukupnom prihodu kladionica u BiH koji, primjerice, u Hrvatskoj za 2012. iznosi oko 1,5 milijardi KM (5,45 mlrd. kuna). Prema uplaćenom porezu pretpostavlja se da ukupni iznos koji su građani uplatili za klađenje prelazi milijardu maraka. Zanimljivo je da je većina poreza plaćena u FBiH, a samo 329.920 KM u RS.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital