Kapital / IZVJEŠTAJI

Upravna inspekcija Republike Srpske obavila dvostruko više kontrola

21.04.2014. 10:35 / Izvor: SRNA

Upravna inspekcija tokom prošle godine u potpunosti je izvršila program rada Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, a obavila je ukupno 1.212 inspekcijskih pregleda, što je dvostruko više u odnosu na 2005. godinu, rečeno je Srni u resornom ministarstvu.

Prema njihovim navodima, u izvještajnom periodu ukupno sedam upravnih inspektora sačinilo je 380 zapisnika o izvršenim redovnim inspekcijskim pregledima, 742 zapisnika o izvršenim vanrednim inspekcijskim pregledima, 90 zapisnika o izvršenim kontrolnim inspekcijskim pregledima. Na osnovu izvršenih inspekcijskih pregleda donesena su 594 rješenja kojima je naloženo 1.220 inspekcijskih mjera, te je evidentirano i 35 žalbi na rješenje upravnog inspektora.

I u ovoj godini aktivnosti upravne inspekcije usmjerene su na redovne preglede u organima uprave i lokalne samouprave sa akcentom na oblast radnih odnosa zaposlenih, inspekcijske preglede u matičnim službama, rješavanje upravnih predmeta, te ažurno postupanje po podnesenim predstavkama, navode u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Srpske.

Upravna inspekcija je u sastavu Ministarstva uprave i lokalne samouprave i obavlja poslove iz svojih nadležnosti za područje regija Banjaluka, Prijedor, Doboj, Bijeljina, Zvornik, Istočno Sarajevo i Trebinje.

Rad Upravne inspekcije odnosi se na inspekcijski nadzor nad primjenom zakona, drugih propisa i opštih akata o republičkoj upravi, upravnom postupku, radnim odnosima državnih službenika, zaposlenim u jedinicama lokalne samouprave i drugim državnim organima i kancelarijskom poslovanju.

Inspekcijski pregledi izvršavaju se i u matičnim službama i mjesnim kancelarijama, s ciljem ispunjavanja obaveza nadležnih organa iz "Mape puta" za viznu liberalizaciju.

Upravna inspekcija postupa i po predstavkama građana i pravnih lica, kao i predstavkama upućenim iz kabineta predsjednika Republike Srpske, predsjednika Narodne skupštine, premijera i ministara Srpske, te ombudsmana. 

Upravni inspektori daju i prijedloge, mišljenja i sugestije u izradi radnih verzija zakona i drugih propisa koji su pripremani u toku godine iz nadležnosti resora uprave, a jedan upravni inspektor angažovan je i za zamjenika člana IPA programa u ime Republike Srpske, za prekograničnu saradnju sa Crnom Gorom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital