Kapital / IZVJEŠTAJI

Upravni odbor UIO BiH odlučio: RS dobija 26,9, a Brčko 2,1 milion KM

27.06.2007. 13:28 / Izvor: Nezavisne novine

Federacija BiH će Republici Srpskoj isplatiti 26,9 miliona KM, a Brčko distriktu 2,1 milion KM, po osnovu poravnanja prikupljenih prihoda od indirektnih poreza za 2005. godinu, zaključio je juče Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

Uplatom tih sredstava biće ispoštovan nalaz revizorske kuće "Deloitte", koja je utvrdila da je FBiH u 2005. godini, zbog primjene pogrešnih koeficijenata raspodjele prihoda, zakinula RS između 20 i 32 miliona KM, a Brčko od dva do sedam miliona KM, u zavisnosti od sedam predloženih modela poravnanja.

Aleksandar Džombić, ministar finansija RS i član UO UIO, izjavio je nakon sjednice da je usvajanjem četvrtog modela poravnanja načinjen kompromis u odnosu na zahtjev RS da im se vrate 32 miliona KM.

"Usvojen je model četiri, iako je za RS najispravniji bio model tri. Međutim, dobio sam odobrenje Vlade RS da u cilju kompromisa s FBiH prihvatimo drugi najbolji model po RS", kazao je Džombić.

On je rekao da će 26,9 miliona KM na račun RS biti uplaćeno u jednoj tranši, nakon što Vlada FBiH završi sve neophodne procedure za tu transakciju.

"Dobro je da smo postigli sporazum kako bi se izbjegli sudski procesi", istakao je Džombić.

Revizija raspodjele prihoda od indirektnih poreza za 2005. godinu pokrenuta je na zahtjev Vlade u Banjaluci, koja je tvrdila da je RS zbog primjene pogrešnih koeficijenata oštećena za nekoliko desetina miliona KM. Na taj problem je prva ukazala bivši ministar finansija RS i član UO UIO Svetlana Cenić, da bi Vlada Milorada Dodika podnijela i zahtjev sudu za povrat tih sredstava.

Piter Nikol, predsjedavajući UO UIO, potvrdio je da će danas biti otvorene ponude revizorskih kuća među kojima će se izabrati najpovoljnija, koja će izvršiti reviziju raspodjele prihoda za 2006. i 2007. godinu. On je izrazio očekivanje da će revizija za 2006. godinu biti završena do septembra.

Nikol je kazao da je juče postignut dogovor o privremenim koeficijentima raspodjele prihoda za period jul - oktobar, prema kojim će FBiH dobijati 64,58 odsto, RS 31,87 odsto, a Brčko distrikt 3,55 odsto sredstava.

"Još nismo postigli dogovor o stalnim koeficijentima, ali se približavamo rješenju", dodao je Nikol.

Džombić je kazao da je zadovoljan novim privremenim koeficijentima, jer su za RS 0,30 odsto veći u odnosu na protekle mjesece.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital