Kapital / IZVJEŠTAJI

Uprkos manjku isporuke distributeri tvrde: Goriva će biti dovoljno

14.08.2008. 10:02 / Izvor: Nezavisne novine

Manjak nafte s kojim su se suočili distributeri u našoj zemlji ne bi trebalo da uzrokuje nestašicu goriva na benzinskim pumpama u BiH, potvrdili su nam distributeri.

"Očekujem da će se stanje stabiliovati do kraja sedmice", kazao je Vojin Mitrović, predsjednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih pumpi u RS.

Prema njegovim riječima, do poremećaja u nabavci nafte došlo je zbog toga što su rafinerije iz kojih se naše tržište snabdijeva smanjile isporuke, ne želeći da budu na gubitku u danima kada cijena barela nafte na svjetskim berzama naglo opada.

Stabilizaciju na tržištu očekuju i u sarajevskom "Energopetrolu", a ona bi, prema riječima Franje Božića, generalnog direktora, mogla uslijediti već od septembra.

U "Energopetrolu" naglašavaju da se manjak ponude naftnih derivata redovno događa u ovom dijelu godine kada je zbog vrhunca turističke sezone potrošnja povećana. U ovoj kompaniji kažu da su na vrijeme osigurali dovoljne zalihe goriva i da na "Energopetrolovim" pumpama neće biti nestašice. Probleme bi, dodaju, mogli imati distributeri koji su orijentisani na brodski uvoz nafte, odnosno luku Ploče, zbog toga što iz Turske već neko vrijeme kasne brodovi.

Hrvatska INA, kako nam je izjavio portparol Bojan Vinek, za tržište BiH isporučuje količine derivata u skladu s poslovnim planovima.

"Vjerovatno zbog manjka robe kod ostalih distributera, pojavili su se dodatni zahtjevi prema nama, izvan predviđenih poslovnih planova", dodao je Vinek.

Distributeri nafte, kako nam je rečeno, moraće na vrijeme planirati svoje potrebe kako bi se u budućnosti izbjegli ovakvi problemi.

Vojin Mitrović kaže da u slučaju da dođe do nestašice nafte, naftne kompanije imaju vlastite rezerve naftnih derivata za svega desetodnevno snabdijevanje tržišta.

U Privrednoj komori FBiH kažu da bi naša zemlja morala imati zalihe goriva za najmanje 90 dana, ali su one sada minimalne ili ih uopšte nema. Komora predlaže uvođenje obaveznih rezervi kako je to regulisano u EU, čije članice su dužne imati zalihe za 90 dana, i to tri glavne kategorije naftnih derivata, motorni benzin, dizel gorivo i avionsko gorivo.

Inače, naša zemlja ima 927.225 kubnih metara terminala za skladištenje derivata i 166.000 metara kubnih za skladištenje nafte.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital