Uprkos mnogim ograničenjima, Grupa Mercator ponovno prvi kvartal završava s dobiti

27.05.2021. 11:14 / Izvor: Akta.ba
Uprkos mnogim ograničenjima, Grupa Mercator ponovno prvi kvartal završava s dobiti

Grupa Mercator i sve njene kompanije su se uspješno prilagodile svim mjerama, koje su vlade poduzele na odgovarajućim tržištima poslovanja Grupe.

U prvom tromjesečju 2021. normalizirani EBITDA Grupe Mercator porastao je za 7,4% da bi dostigao 47,3 miliona eura za taj period. Grupa je prvi kvartal završila s poslovnim rezultatom od 3,1 milion eura, što je porast od 183,9% u odnosu na ekvivalentni period prethodne godine. Grupa Mercator je još jednom dokazala u prvom kvartalu 2021. godine, da ima jasnu strategiju razvoja i da je uspješna bez obzira na ograničenja koja je nametnula epidemija. Prihod od maloprodaje, osnovne djelatnosti Mercatora, povećao se za čak 8,9% u prvom tromjesečju 2021. godine u odnosu na isti period 2019. godine (godine koja je prethodila pandemiji koronavirusa).

"Pozitivno poslovanje je rezultat uspješne provedbe naše poslovne strategije i svih inicijativa koje su dovele do postizanja naših poslovnih ciljeva. . Posljednjih godina uspjeli smo ažurirati gotovo 60% naše maloprodajne mreže i puno smo uložili u našu uslugu, cijene i personaliziranu ponudu. Rast našeg tržišnog udjela rezultat je ovih napora. Uz uspješne rezultate u smislu EBITDA-e i neto dobiti, Mercator Grupa je također dodatno smanjila svoju zaduženost, jer je smanjen naš neto financijski dug 5,5% u odnosu na prethodnu godinu. Također smo nastavili planirane investicije u prvom tromjesečju, što će i dalje osiguravati uspješan razvoj Grupe ", naglasio je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora.

Uticaj epidemije COVID-19 zadržao se tijekom prvog kvartala 2021. godine. Grupa Mercator i sve njene kompanije su se uspješno prilagodile svim mjerama, koje su vlade poduzele na odgovarajućim tržištima poslovanja Grupe. Tokom prilagođavanja mjerama, Grupa je nastavila slijediti svoje ključne odgovornosti - osiguranje sigurnosti za zaposlenike i kupce, odgovornost za lanac opskrbe - a poslovni rezultati ukazuju da je Grupa uspješno ispunila svoju odgovornost za nesmetano i efikasno poslovanje. Uspješan rad oslanja se i na motivisane zaposlenike koji u svoj rad ulažu puno znanja, iskustva i truda. U periodu krize, Mercator Grupa je takođe odgovorno pružala sigurnost posla, ne samo u kompaniji, već i duž lanca opskrbe.

Prihod od prodaje i zakupa Grupe Mercator iznosio je 507,8 miliona eura, što je pad od 4,3%. U istom razdoblju prošle godine rast prihoda bio je izuzetno visok zbog prvog vala epidemije COVID-19 (ukupni rast prihoda od 10,8% i rast prihoda od prometa od 14,1%), dok je dio smanjenja prihoda posljedica mjera koje su usvojile vlade u regiji, s ciljem suzbijanja epidemije 2021. godine (zatvaranje poslova tehničke robe široke potrošnje M Tehnika, zatvaranje škola, restorana, industrije smještaja) i rezultirajući pad Mercatorovih veleprodajnih prihoda. Za poređenje - prihodi od maloprodaje, tj. Prihodi od osnovne djelatnosti Grupe, povećali su se za čak 8,9% u navedenom razdoblju u odnosu na 2019. godinu (godinu koja je prethodila epidemiji).

Grupa Mercator nastavila je sa planiranim aktivnostima na izgradnji novog logističko-distributivnog centra u Ljubljani, na širenju poslovne mreže i monetizaciji nekretnina. Tako je Nadzorni odbor odobrio ključne uslove prodaje i povrata zakupa pet komercijalnih objekata Mercator (zemljište sa postojećim nefunkcionalnim objektima) i 22 postojeća komercijalna objekta, te je tako odobrio projekt izgradnje novih komercijalnih objekata koji će pozitivno utiču  na nivo duga, a posebno doprinose povećanju udjela maloprodajnog prostora u Sloveniji.

Na kraju prva tri mjeseca 2021. godine odvijale su se ključne aktivnosti u vezi s prelaskom Mercatora u grupu Fortenova. Tako je krajem marta kompanija Sberbank prebacila 1.123 803 akcije ili 18,53% ukupnog akcijskog kapitala Mercatora sa kompanije Sberbank na kompaniju Fortenova Group TopCo.

Početkom marta 2021. godine, Nadzorni odbor Mercatora odobrio je financijski aranžman s grupom Fortenova za restrukturiranje financijskih obveza Mercatora koji dospijevaju u junu 2021. godine. Tako je stečen zadnji ključni preduslov za prijenos udjela Mercatora iz Agrokora u Grupu Fortenova.

Krajem marta 2021. godine Mercator je sa VTB Europe bankom potpisao izmjenjeni i dopunjeni ugovor o dospijeću starog duga u iznosu od 80 miliona eura. Ovaj amandman obuhvatio je tromjesečno produženje roka otplate kako bi se omogućio stabilan okvir za ispunjavanje sporazuma o dovršetku šireg refinansiranja. Izmjena je također omogućila okvir za produženje roka trajanja do kraja septembra 2021. i dodatnih 20 miliona eura postojećeg zajma za ustanove uz dodatno financiranje duga grupe.

Dakle, ispunjeni su svi uslovi za prelazak Grupe Mercator u grupu Fortenova, što bi Mercatoru osiguralo stabilnog i finansijski uspješnog vlasnika, koji će osigurati daljnji uspješan razvoj Grupe Mercator.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital