USK uzima novih 13,5 miliona KM kredita

04.07.2015. 09:39 / Izvor: Fena
USK uzima novih 13,5 miliona KM kredita

Skupština Unsko-sanskog kantona (USK) na održanoj vanrednoj sjednici u Bihaću prihvatila je odluke o kratkoročnom zaduženju Kantona u iznosu od sedam miliona i dugoročnom od 16,5 miliona KM.

Skupština Unsko-sanskog kantona (USK) na danas održanoj vanrednoj sjednici u Bihaću prihvatila je odluke o kratkoročnom zaduženju Kantona u iznosu od sedam miliona i dugoročnom od 16,5 miliona KM.

UniCredit banci, koja je odabrana kao najpovoljnija u proceduri javne nabavke, platit će se cijena kredita i to za kratkoročni 158.000 KM, te za dugoročni od skoro šest miliona maraka.

Vlada USK-a na ovauj način planira, kako je rečeno, izmiriti veći dio obaveza iz budžetskog deficita iz prethodnih godina u iznosu od 22 miliona maraka, a u isto vrijeme radit će na na uštedama i racionalizaciji u javnoj potrošnji.

Opozicija se tokom diskusije većinom nije slagala da se putem kredita rješavaju neisplaćene plate i ostala primanja budžetskih korisnika, kao ni dugovanja dobavljačima, socijalnim kategorijama, poljoprivrednicima, borcima i drugima. Za njih je donekle i prihvatljivo kratkoročno, ali ne i dugoročno zaduženje. Smatraju da se, prije nepopularne mjere uzimanja kredita, trebalo ići na uštede u javnoj potrošnji, te pojačane aktivnosti prikupljanja javnih prihoda.

I u samoj Vladi svjesni su da krediti dugoročno neće stabilizirati javne finansije u Kantonu.

"To će se postići setom mjera i zakonskih propisa, koji će se vrlo brzo naći pred poslanicima Skupštine", istakao je premijer USK-a Izudin Saračević.

Dodao je da i on tvrdi da je svaki kredit nepopularan, te da krediti nisu uzeti iz razloga što je nekome baš toliko dobro, nego da bi se izvršilo saniranje stanja u budžetu bar u određenoj mjeri koliko limiti dozvoljavaju.

"U ponedjeljak slijedi potipisivanje ugovora za kredite sa bankom i sama realizacija kredita", kazao je ministar finansija USK-a Zikrija Duraković.

Poslanicima se danas obratio i predsjednik Sindikata policije USK-a Mahmut Alagić naglasivši da policija koja je već pet dana u štrajku traži samo ono što joj zakonom pripada. Pozvao je Vladu na nastavak pregovora, kako bi se štrajk zaustavio.

"S obzirom na to da nije ispoštovan sporazum o isplati dugovanja iz prošle godine, mi tražimo uz to i isplatu dvije naknade za topli obrok iz ove godine i regres iz 2014., s tim da ćemo se odreći regresa za 2015. koji je planiran u budžetu", kazao je Alagić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital