Kapital / BANKARSTVO

Uslovi za kreditiranje stanovništva i preduzeća i dalje pooštreni

03.06.2021. 11:41 / Izvor: Akta.ba

U prvom kvartalu 2021. godine, uslovi za kreditiranje stanovništva i preduzeća i dalje su pooštreni, ali s nešto manjim intenzitetom u odnosu na 2020. godinu, pokazuju rezultati ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za prvi kvartal 2021. godine koju je provela Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH). 

Objavljeni rezultati pokazuju da kod preduzeća nije bilo razlike u promjenama za dugoročne i kratkoročne kredite, a kao glavne razloge pooštrenih kreditnih uslova banke su navele faktore vezane za percepciju rizika. Istovremeno, rezultati ukazuju na smanjenje tražnje kredita za preduzeća, što je posebno izraženo kod dugoročnih kredita. U pogledu tražnje kratkoročnih kredita, nakon blagog povećanja u četvrtom kvartalu 2020, u prvom kvartalu 2021. godine ovaj trend je promijenjen i registrovana je manja tražnja.

Kod kredita stanovništvu, primjetno je pooštravanje kreditnih uslova, što se posebno odnosi na kredite za finansiranje nekretnina. Razlozi su također usko vezani s percepcijom povećanog rizika od strane banaka, dok su s druge strane banke izvijestile da ih povećana konkurencija na tržištu prisiljava da ublažavaju kreditne uslove. U pogledu tražnje kredita od strane stanovništva, registrovano je vrlo malo smanjenje, što govori da se tražnja u ovom segmentu postepeno normalizije nakon nepovoljnog trenda u 2020. godini te banke nagovještavaju da će tražnja blago rasti u drugom kvartalu 2021. godine.

Detaljnija obrazloženja i kompletni rezultati se mogu naći pod Statističkim informacijama na web stranici CBBiH, link https://www.cbbh.ba/Content/Read/8

CBBiH je nedavno pokrenula ovo istraživanje čiji je cilj da se prikupe informacije i stekne uvid u kretanje standarda i uslova kreditiranja komercijalnih banaka te  sagleda ponuda i potražnja za kreditima u Bosni i Hercegovini, o čemu se, u skladu s praksama u Evropskoj uniji, informiše cjelokupna javnost. 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital