Usvojen budžet Općine Novi Grad Sarajevo u iznosu od 41.879.000 KM

29.12.2017. 09:06 / Izvor: Akta.ba
Usvojen budžet Općine Novi Grad Sarajevo u iznosu od 41.879.000 KM

Za penzionere sa najnižom penzijom izdvojeno je 575.000 KM, tako da će penzioneri uz januarsku penziju od Općine dobiti po 50 KM.

Općinsko vijeće Općine Novi Grad Sarajevo usvojilo je budžet za 2018. godinu u iznosu od 41.879.000 KM.

Gotovo polovina budžeta, tačnije 19.490.000 KM bit će usmjerena u kapitalne izdatke. Sa povećanjem budžeta, povećani su i iznosi sredstava za rekonstrukciju cesta, krovova, pješačkih staza, javne rasvjete i drugih infrastrukturnih projekata.

U rekonstrukciju, održavanje, popravku ulica i lokalnih puteva, trgova i mostova planirana su 2.330.000 KM, dok je za realizaciju projekata u oblasti vodovodne i kanalizacione mreže planiran 1.430.000 KM.   

Također, izdvojena su značajna sredstva za dovršetak izgradnje sportske sale u Dobroševićima i škole na Aneksu, početak izgradnje sportske sale i pratećih objekata uz školu „Umihana Čuvidina“ i mnoge druge projekte koji se realiziraju.

Ovakav budžet, koji je usvojen dvotrećinskom većinom će omogućiti efikasnu realizaciju projekata i nastavak razvoja Novog Grada kao i prethodnih godina.

"Radi se o rekordnom iznosu budžeta u poslijeratnom periodu, koji nikada  do sada nije bio planiran u tom iznosu. Posebno je značajno da Općina nema nikakvih kreditnih zaduženja i u potpunosti su planirani prihodi Općine Novi Grad", kazao je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić

Naročito onaj dio, dodao je on, koji Općina sama prikuplja u oblasti općinskih naknada (oko 10 miliona KM), čime je Novi Grad, kada su u pitanju općine u Sarajevu, ali i cijeloj BiH u samom vrhu.

Oko 25 posto budžetskih sredstava bit će usmjereno u projekte kao što su stipendiranje učenika, studenata i sportista, podršku boračkoj populaciji, pomoć u liječenju teško oboljelih građana, a od iduće godine Općina će finansijski pomoći i vantjelesnu oplodnju za bračne parove koji su u stanju te potrebe. Prilikom odabira korisnika uzet će se u obzir socijalna situacija onih koji budu aplicirali.  

Za penzionere sa najnižom penzijom izdvojeno je 575.000 KM, tako da će penzioneri uz januarsku penziju od Općine dobiti po 50 KM.

Od značajnijih infrastrukturnih projekata koje će Općina nastaviti realizirati i u narednoj godini je IX transverzala, najveći dio sredstava planirana je za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a narednih dana očekuje se potpisivanje ugovora za izgradnju mosta preko željezničke pruge.

Kada je u pitanju izgradnja bazena na Dobrinji, u budžetu za 2018. godinu, za realizaciju ovog projekta planirana su sredstva u iznosu od 1,6 miliona KM. Za podršku ovom projektu Kanton Sarajevo izdvojio je oko milion maraka, a Općina blizu 600.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital