Usvojen Konsolidirani izvještaj o izvršenju budžeta RS-a

Kapital / IZVJEŠTAJI

Usvojen Konsolidirani izvještaj o izvršenju budžeta RS-a

01.11.2019. 08:05 / Izvor: Fena

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su Konsolidirani izvještaj o izvršenju entitetskog budžeta za prvih šest mjeseci, tri nacrta zakona, te više strategija i izvještaja.

Prihvaćeni su nacrti zakona o liječenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje; izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima.

Odredbama Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti predviđa se smanjenje troškova porodiljskog odsustva za sve poslodavce.

Također, bit će izmijenjen uslov za ostvarivanje prava na materinski dodatak za sve nezaposlene porodilje bez obzira na raniji radni status.

Ako je u vrijeme poroda, porodilja nezaposlena i ima prebivalište u RS najmanje jednu godinu prije rođenja djeteta, može ostvariti pravo na materinski dodatak.

Razlozi za donošenje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima sadržani su u potrebi da se pored postojeće zakonske mogućnosti pojedinačnog učlanjenja zaposlenih osoba u dobrovoljni penzijski fond, stvore pravne pretpostavke za njihovo kolektivno uključivanje.

Poslanici su primili k znanju i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine za 2018. te usvojili nekoliko strategija, između ostalog, i o razvoju mentalnog zdravlja za period 2019.-2029. godine.

Nakon glasanja o apsolviranim tačkama okončana je redovna sjednica entitetskog parlamenta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital