Usvojen Nacrt rebalansa budžeta opštine Sokolac za 2019. godinu

12.04.2019. 08:32 / Izvor: Akta.ba
Usvojen Nacrt rebalansa budžeta opštine Sokolac za 2019. godinu

Na sjednici je jednoglasno je usvojen Prijedlog odluke o visini prosječne konačne građevinske cijene 1m2 korisne površine stambenog i poslovnog prostora na području opštine Sokolac.

Dvadeseta redovna sjednica Skupštine opštine Sokolac okupila je odbornike koji su raspravljali o deset tačaka dnevnog reda. Sa 12 glasova za i 7 uzdržanih izglasan je Nacrt Rebalansa budžeta opštine Sokolac za 2019. godinu, Nacrt Odluke o usvajanju Rebalansa, te Nacrt Odluke o izmjeni Odluke o izvršenju budžeta za ovu godinu.

Jednoglasno je izglasan prijedlog Odluke o dopunskim pravima porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca.

Opozicija je oštro kritikovala nova zaduženja opštine Sokolac, navodeći argumente, da ne postoji nijedan kapitalni projekat koji oprvdava kreditna zaduženja u prošloj i ovoj godini. Ispred kluba odbornika SNSD-a Mirko Čolović zatražio je obrazloženja, na šta je sve novac utrošen. Кomentarišući odluku vezanu za dopunska prava boračke populacije odbornik Čolović je kritikovao neredovno isplaćivanje naknada po različitim osnovama, na koje ova kategorija ima pravo.

"Zahtjevam da se na nekoj od narednih skupština dostavi podatak kolika su dugovanja opštine Sokolac prema boračkoj populaciji, koliko članova porodica poginulih boraca još čeka na zaposlenje i kad će se obaveze prema njima ispuniti", naveo je Čolović.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica izrazio je zadovoljstvo jer je izglasan Nacrt Rebalansa budžeta opštine Sokolac za 2019. godinu, uz napomenu da nije bilo velikih odstupanja od prethodno usvojenih odluka.

"Izvršili smo rebalans budžeta koji je Nacrtom utvrđen u iznosu od 14.295.303 КM. Nacrt će se uredno dostaviti Ministarstvu finansija Republike Srpske koje će dati dalje preporuke o kojima će se odbornici izjašnjavati na narednoj Skupštini opštine Sokolac. Iznos u vrijednosti od oko 5,5 miliona emitovanih obveznica raspoređen je za izmirivanje obaveza iz ranijeg perioda. Predložio sam i zakazivanje dvije tematske sjednice u narenom periodu. Jedna će biti posvećena ocjeni stanja boračke populacije na području naše lokalne zajednice, a druga će se baviti stanjem privrede na području naše opštine, za period od 2012. godine, pa do danas", kazao je Bjelica.

Odbornici su jednoglasno izglasali prijedlog Odluke o dopunskim pravima porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca. Izvjestilac odluke, Ljiljana Damjanović, načelnik Odjeljenja za opštu upravu, naglasila je da je postojeća odluka bila na snazi od 2013. godine, te da su se posvetili bazičnim problemima koji se tiču boračke populacije i njihovih prava.

"Imali smo sastanak sa Кomisijom za dopunska prava, čiji su članovi iz svih organizacija proisteklih iz posljednjeg Odbrambeno – otadžbinskog rata. Ustanovili smo niz zaključaka koji su zahtijevali donošenje nove odluke koja, umjesto prethodnih devet prava ima četiri jasno definisana prava ove populacije. Najveći broj zahtjeva koji nam pristižu odnose se na troškove za sahrane i liječenje, njih od 100 do 120 po komisiji. Rješavanje istih i dalje će da bude predmet ostvarivanja dopunskih prava. Novom odlukom utvrđen je veći novčani limit obzirom da su troškovi života danas veći u odnosu na 2013.godinu, kada smo donosili ovu odluku, te on sada iznosi 260 КM, umjesto 180КM. Svi oni koji imaji primanja manja od 260КM po članu domaćinstva imaju pravo da podnesu zahtjev za svako od prava definisanih Odlukom. Novitet je to što se limit ne odnosi na porodice poginulih boraca. Dakle, ukoliko ispunjavaju ostale uslove iz Odluke mogu podnijeti zahtjev, bez obzira na visinu mjesečnih primanja. Podsjećamo da se ranijom odlukom limit odnosio i na porodice poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca", obrazložila je Damjanović.

Na sjednici je jednoglasno je usvojen Prijedlog odluke o visini prosječne konačne građevinske cijene 1m² korisne površine stambenog i poslovnog prostora na području opštine Sokolac, te Prijedlog Programa održavanja, zaštite i rekonstrukcije lokalnih i nekategorisanih puteva i ulica na području naše lokalne zajednice u 2019. godini, za koju je glasalo 13 odbornika. Planirana sredstva za rekonstrukciju lokalnih puteva u ovoj godini iznose oko 60 000 КM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital