Usvojene izmjene o zaduženju opštine emisijom obveznica

27.03.2019. 08:03 / Izvor: SRNA
Usvojene izmjene o zaduženju opštine emisijom obveznica

Odbornici Skupštine opštine Sokolac usvojili su na vanrednoj sjednici izmjene odluke o zaduženju ove opštine emisijom obveznica i izmjene odluke o prvoj emisiji obveznica javnom ponudom.

 

Odbornici Skupštine opštine Sokolac usvojili su na vanrednoj sjednici izmjene odluke o zaduženju ove opštine emisijom obveznica i izmjene odluke o prvoj emisiji obveznica javnom ponudom.

Načelnik Odjeljenja za privredu i finansije Mitar Pržulj obrazložio je odbornicima da je suština izmjene obje odluke promjena namjene dugoročnih zaduženja opštine Sokolac.

On je naglasio da se pojavila razlika između prvobitno planiranog iznosa za plaćanje i otplate prenesenih obaveza prema dobavljačima od 1.100.000 KM i taj iznos je preusmjeren u korist obaveza dospjelih za plaćanje.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima da je dio sredstava iz prve emisije obveznica opštine preusmjeren za izmirenje obaveza iz prethodnog perioda prema dobavljačima u odnosu prema konačnoj otplati dijela kredita jednoj od banaka.

"Mi smo po odluci za kreditno zaduženje izmirili sve obaveze od 2.044.600 KM po dugoročnom kreditnom zaduženju prema NLB Razvojnoj banci Banjaluka, a što se tiče Nove banke Banjaluka ostavili smo prostor da se kreditno zaduženje u periodu od tri godine uradi uz konsultacije sa nadležnim ministarstvom Republike Srpske", naveo je Bjelica.

On je dodao da je prema Novoj banci isplaćen dio dugoročnog zaduženja od 1.023.000 KM, što znači da je kao kredit ostao iznos od 898.000 KM na rok od tri godine, koliko traje grejs period.

Prema njegovim riječima, ukupne obaveze opštine Sokolac su takve da nije došlo nijednog momenta do narušavanja ovih zakonskih obaveza 18 odsto od ukupno ostvarenih redovnih prihoda u prethodnoj godini.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Sokolac Mirko Čolović rekao je da opozicija nije podržala izmjene odluke o zaduženju opštine emisijom obveznica i izmjene o prvoj emisiji obveznica javnom ponudom jer smatraju da je sav novac od zaduženja trebao da bude usmjeren za infrastrukturne projekte.

"Nemamo povjerenja, pogotovo kod iznosa od 1.100.000 KM kojim je trebalo da se vrate dugovi određenim poslovnim bankama, prema današnjoj odluci idu za isplatu nekih zaostalih obaveza opštine Sokolac, koje je načelnik sam stvarao bez odluke Skupštine", naveo je Čolović.

On tvrdi da ove prenesene obaveze iz prethodnog perioda nisu služile ovoj lokalnoj zajednici za razvojne ili infrastrukturne projekte.

Na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine opštine Sokolac većinom glasova usvojen je i Program korištenja sredstava od naknade po osnovu prodaje šumskih drvnih sortimenata u 2019. godini.

Odluku o prvoj emisiji obveznica javnom ponudom odbornici Skupštine opštine Sokolac usvojili su u decembru 2018. godine.

Prema ovoj odluci, sredstva pribavljena putem emisije obveznica će se koristiti za refinansiranje postojećih kreditnih zaduženja i finansiranje prenesenih obaveza. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital