Uvezli smo 114, a izvezli 3,8 miliona KM piva

10.02.2020. 08:39 / Izvor: Oslobođenje
Uvezli smo 114, a izvezli 3,8 miliona KM piva

U BiH se najvećim dijelom uvoze piva srednjih, niskih, pa i vrlo niskih cijena, što dovodi u pitanje njihov kvalitet.

Stanje u pivarskoj industriji u Bosni i Hercegovini nikada nije bilo gore, a nema ni naznaka da bi se šta u narednom periodu moglo popraviti. Ionako lošu situaciju dodatno pogoršava činjenica da uvozne cijene piva iz susjednih država padaju.

Zadnji vapaji

"Nedavno smo Upravi za indirektno oporezivanje BiH slali njihove podatke o uvoznim cijenama piva iz Srbije i Hrvatske, vraćali smo im to da malo bolje pogledaju cifre, a cifre govore da su prosječne uvozne cijene iz Hrvatske ranije bile 130 KM, te da one značajno padaju i sada iznose 78,17 KM po hektolitru. Hektolitar piva iz Srbije je 54,76 KM, a iz Crne Gore 78,76 KM. Za domaće proizvođače cijena hektolitra je 135 do 140 KM. Čak bi i dijete u vrtiću vidjelo da tu nešto nije uredu. Ovakva situacija je godinama, a posebno se u posljednje tri godine vidi ta razlika, te dampinške cijene", kazao nam je Edin Ibrahimpašić, predsjednik Grupacije proizvođača piva pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH i direktor Bihaćke pivovare.

Nakon što je ove godine smanjena cijena za pivo iz Hrvatske, Ibrahimpašić smatra da će to biti još jači udar na domaću proizvodnju.

"Stanje je katastrofično, industrija je na samrti i ovo su naši zadnji vapaji. Ukazivali smo na ove probleme odavno, ali nije bilo sluha, pravili smo analizu tržišta, govorili kako se problem može riješiti, međutim, niko od institucija nas nije čuo. Prepušteni smo sami sebi, pa šta bude", poručio je Ibrahimpašić.

Da je disbalans uvoza u odnosu na izvoz i dalje ogroman, potvrdila nam je i Tijana Muhamedagić, sekretar Asocijacije za prehrambenu industriju VTKBiH, koja je kazala kako je u 12 mjeseci u BiH uvezeno piva u vrijednosti većoj od 114 miliona KM, a izvezeno svega 3,8 miliona KM. Ubjedljivo najviše uvozimo iz Hrvatske, Srbije i Slovenije.

"Činjenica je da cijene uvoznog piva iz regiona posljednjih godina kontinuirano padaju. I ove godine VTK je s ciljem iznalaženja rješenja za ovakvu situaciju, te boljeg upoznavanja nadležnih institucija s problemom, izradio stručnu analizu pod nazivom Reperkusije uvoznih cijena na pivarsku industriju BiH sa zaključcima i preporukama mogućih mjera. Analiza sadrži preporuke čijom primjenom bi se osigurao opstanak domaćih proizvođača piva. Preporučuje se dosljedna primjena Zakona o carinskoj politici, u smislu potpune primjene odredbi koje se odnose na određivanje carinske osnovice, s obzirom na uočene neobjektivno niske cijene kod uvoza, uz primjenu pravila 'suština' iznad “forme”, a posebno u situacijama u kojima postoje osnovane indicije da su deklarisane uvozne cijene niže od objektivnih tržišnih cijena. Sa pomenutom preporukom na prvom mjestu, te omogućavanjem odgode plaćanja PDV-a, zasigurno bi se riješili problemi nelojalne konkurencije na bh. tržištu", kaže Muhamedagić.

Pijemo uvozno

Sa posljednjeg zajedničkog sastanka nadležnih institucija i članova Grupacije potekla je i inicijativa za formiranje radnog tijela koje će razmotriti preporuke iz pomenute analize. Komora je uputila pomenutu inicijativu nadležnim institucijama, te se nadamo da će ove godine nadležni imati pozitivan odgovor na inicijativu domaćih proizvođača.

"Posebno zabrinjavajuća činjenica je potrošnja piva na bh. tržištu, podaci kažu da je 70 posto uvozno pivo, a samo 30 posto domaće, dok je uobičajena situacija u evropskim zemljama da uvozno pivo čini tek 10-20 posto ukupne potrošnje. Za razliku od većine zemalja, koje po pravilu uvoze samo piva premium kvalitete, u BiH se najvećim dijelom uvoze piva srednjih, niskih, pa i vrlo niskih cijena, što dovodi u pitanje njihov kvalitet. Mi smo u proteklih osam godina kontinuirano urgirali i upućivali zahtjeve i UIO i nadležnim ministarstvima i inspektoratima, ukazujući na pomenute probleme, a institucije su ih samo djelimično ispunjavale. Nadamo se da će u narednom periodu nadležne institucije imati više sluha za probleme domaćih proizvođača, te da će primijeniti preporuke Komore ili možda naći neko rješenje za unapređenje poslovnog ambijenta i opstanak domaćih kompanija", poručila je Muhamedagić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital