Vanredno stanje zbog Bobar banke

12.10.2017. 10:18 / Izvor: Oslobođenje
Vanredno stanje zbog Bobar banke

Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta je na dan kada je uvedena privremena uprava u Bobar banci imao deponovanih 14.780.000 KM

Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta je na dan kada je uvedena privremena uprava u Bobar banci imao deponovanih 14.780.000 KM

Svjedočenjem Aleksandre Tučić, direktorice Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH, jučer je u državnom Sudu nastavljeno suđenje Darku Jeremiću i suoptuženima u slučaju Bobar banka.

"Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH je 27. novembra 2014. godine, kada je u Bobar banci uvedena privremena uprava, imao deponovano oko 14 miliona i 780 hiljada KM i ništa od tog novca do danas nije vraćeno. Prijavili smo potraživanja i u stečajnom postupku j e priznat iznos koji je u tom momentu bio deponovan", kaže Tučić.

Odgovarajući na pitanja državnog tužioca Ćazima Hasanspahića, svjedokinja je potvrdila da, kao ovlaštena osoba, postavlja imovinskopravni zahtjev u iznosu priznatog potraživanja.

Pored Jeremića, optuženi su i Petar Cacanović, Ana Mirosavljević, Dragan Radumilo, Šonja Kurtuma, Saša Tomić, Slavica Injac, Batrić Đu-rišić, Zdravko Dubov, Igor Prodanović, Snežana Vujnić, Dragica Tomić, Goran Ignjatović, Pajo Panić i Jefa Bošković, a optužnicom se terete za organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja. Jeremić je optužen i za pranje novca.

Tučić je pojasnila da Fond nije imao računa u drugim bankama, jer je proveden postupak javne nabavke i Bobar banka je imala najbolju ponudu. Sa spomenutom bankom su imali zaključenugovoru2012,2013. i 2014. godini. Ugovor je obuhvatao usluge depozitnog računa i platno-prometne transakcije, a prije novembra 2014. sa Bobar bankom su radili besprijekorno.

"Dan kada je u Bobar banci uvedena privremena uprava teško je zaboraviti. Bila sam na odmoru kada me pozvao kolega i rekao da su službenice iz likvidature otišle sa virmanskim uplatnicama u poslovnicu Bobar banke u Brčkom kako bi predale naloge, ali im je onemogućeno da udu u banku. U banci su im rekli za privremenu upravu", priča Tučić.

Dodaje da se to odrazilo na poslovanje Fonda, jer im je bilo onemogućeno da rade. Prijavili su potraživanje i u stečajnom postupku im je priznat iznos koji je u tom momentu bio na depozitu.

"Bilo je vanredno stanje. Pokušavali smo smiriti dobavljače, osiguranike... Svi smo bili zatečeni, a u banci su i druge institucije imale položena sredstva", podsjeća Tučić.

Suđenje u predmetu Bobar banka bit će nastavljeno 17. oktobra

Privremeni upravnik im nije odgovarao na upite, zbog čega su se obratili Agenciji za bankarstvo RS-a, gdje ih je 24. decembra primila tadašnja direktorica Slavica Injac, ali od nje nisu dobili konkretne odgovore. Dalje ih je uputila na Centralnu banku BiH.

Svjedokinja je detaljno pojasnila da su se obraćali svim relevantnim institucijama, te da je putem Pravobranilaštva podnijela tužbu.

PRIGOVOR ODBRANE 

Odbrane optuženih uložile su prigovor na relevantnost ovog svjedoka, a advokat Dragiša Jokić, koji zastupa Snežanu Vujnić, otišao je korak dalje, te je Vijeću prezentirao zapisnik sa jednog od dva saslušanja ove svjedokinje u Tužilaštvu BiH, tvrdeći da su je saslušavale neovlaštene osobe, te da se radi o nezakonitom dokazu.

Na to se nadovezao advokat Vlado Adamović, koji zastupa Injac, Đurišića i Dubova, dodamo pojasnivši da je svjedokinja davala iskaz pred neovlaštenim osobama 11. maja 2015, a da je drugi put saslušana 17. novembra 2016. i to po principu copy/paste, a da su to uradile službene osobe po nalogu tužioca Hasanspahića.

Međutim, svjedokinja je, tvrdi Adamović, predala dokumentaciju neovlaštenim osobama koje su je izuzele u nezakonitom postupku od 11. maja 2015. Njegov prijedlog bio je da se ta dokumentacija izuzme iz postupka, što je Vijeće kojim predsjedava sudija Goran Radević odbilo, tvrdeći da će se o tome raspravljati u fazi kada budu izvođeni dokazi odbrane.

Iako nije rečeno u sudnici, podsjetimo da su neovlaštene osobe koje advokati spominju, stručni saradnici Hasan Pleh i Emil Pinkas, koji su saslušani kao svjedocim tokom disciplinskog postupka koji se vodio protiv suspendovanog glavnog tužioca Gorana Salihovića. Protiv njega se trenutno vodi i istraga zbog istih krivičnih djela koja su bila predmet i disciplinskog postupka, a jedno od njih je da je predmet Bobar banka držao u fioci, te da je neovlaštenim osobama dozvoljavao da saslušavaju svjedoke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital