Kapital / IZVJEŠTAJI

Veći porez na oružje i motorna vozila

10.06.2014. 13:07 / Izvor: Nezavisne novine

U Republici Srpskoj (RS) biće uvećani iznosi poreza na upotrebu motornih vozila, a RS moći će se zaduživati i više od dozvoljenog limita, ukoliko taj novac ide za finansiranje sanacije štete od poplava.

Ove mogućnosti sadržane su u samo dva od desetak zakona koje će u petak, 13. juna razmatrati Narodna skupština RS-a na prijedlog Vlade.

Naime, predloženim izmjenama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara uvećavaju se iznosi poreza na upotrebu motornih vozila u rasponu od 25 do 50 posto, dok se porez na motocikle smanjuje u rasponu od 17 do 40 posto u odnosu na dosadašnje iznose poreza.

Takođe, porez na registrovano oružje za koje je izdat oružni list za držanje i nošenje oružja, odnosno držanje i nošenje oružja za ličnu bezbjednost, uvećava se za 50 posto u odnosu na dosadašnje iznose poreza.

’’Sredstva prikupljena naplatom poreza na upotrebu motornih vozila dijele se između budžeta RS i Fonda solidarnosti za obnovu RS u omjeru 70:30, a sredstva prikupljena naplatom poreza na registrovano oružje dijele se između budžeta RS i Fonda solidarnosti za obnovu RS u omjeru 75:25’’ navela je Vlada RS  u obrazloženju ovog zakona.

Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama RS  daje se mogućnost za dodatno zaduženje za finansiranje sanacije štete od poplava, bez dosadašnjih ograničenja na ukupan i javni dug RS.

Takođe, propisano je da Ministarstvo finansija RS može dati saglasnost za zaduživanje jedinica lokalne samouprave u slučajevima kada se prekoračuje iznos zakonskog ograničenja za zaduživanje, pod uslovom da je riječ o zaduživanju za finansiranje sanacije štete iz Jedinstvenog registra šteta u smislu Zakona o Fondu solidarnosti za obnovu RS.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital