Većina mikrokreditnih organizacija u BiH poslovala pozitivno

11.07.2012. 14:33 / Izvor: eKapija.ba
Većina mikrokreditnih organizacija u BiH poslovala pozitivno

Većina mikrokreditnih organizacija, članica Udruženja mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini, koje imaju tržišno učešće u BiH od 98%, zabilježile su pozitivan finansijski rezultat u prvom kvartalu 2012. godine.

Na nivou mikrokreditnog sektora u prvom tromjesječju ove godine ostvaren je pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 976.000 KM. Prema podacima Agencija za bankarstvo, portfolio u riziku preko 30 dana u mikrokreditnom sektoru je 3,97%.

U prethodnom periodu došlo je i do pada broja kreditnih partija koje otplaćuju jemci. Prema podacima entitetskih Agencija za bankarstvo u prvom kvartalu 2012. godine od ukupnog broja kreditnih partija, 4,76% otplaćuju jemci.

Mada su evidentni pozitivni pomaci u poslovanju mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini, još uvijek se ne može govoriti o potpunoj stabilizaciji obzirom na ekonomsko stanje u zemlji, kao i ograničavajući zakonski okvir za poslovanje MKO.

U budućnosti je potrebno harmonizirati propise u oba entiteta BiH, jer mikrokreditne organizacije posluju na jedinstvenom ekonomskom tržištu, ali pod različitim uslovima, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital