Vene i prodaja cvijeća u BiH od virusa korona

16.11.2020. 09:56 / Izvor: Nezavisne novine
Vene i prodaja cvijeća u BiH od virusa korona

Prodaja cvijeća u cvjećarama u BiH drastično je smanjena, jer događajima poput svadbi, rođendana i sahrana može prisustvovati ograničen broj ljudi, a ovakva situacija je uticala i na uvoz, koji je također smanjen.

Prodaja cvijeća u cvjećarama u BiH drastično je smanjena, jer događajima poput svadbi, rođendana i sahrana može prisustvovati ograničen broj ljudi, a ovakva situacija je uticala i na uvoz, koji je takođe omršavio, i to za gotovo 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Podatak o smanjenom uvozu cvijeća je za "Nezavisne novine" potvrdio Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

"U odnosu na prošlu godinu, u kojoj je do kraja oktobra uvezeno oko 858 tona cvijeća u vrijednosti  od oko 5,7 miliona KM, ove godine za isti period uvoz iznosi oko 686 tona, čija je vrijednost oko 4,8 miliona KM", naveo je Kovačević.

Prema podacima UIO BiH, u BiH se najviše uvoze ruže, hrizanteme, gladiole, ranunculi, karantfili itd. Tako je bilo i ove godine, ali su brojke dosta manje u odnosu na prošlu godinu.

"Prošle godine u BiH do kraja oktobra najviše je uvezeno ruža, čija vrijednost je iznosila oko 2,1 milion KM, dok je uvoz te vrste cvijeća za deset mjeseci ove godine iznosio oko 1,9 miliona KM", kažu iz UIO BiH.

Smanjenje uvoza hrizanteme nam takođe pokazuje cifra da je njen uvoz prošle godine iznosio oko 910.000 KM, dok je ove godine riječ o iznosu od oko 688.000 KM. 

Ni uvoz karanfila, prema podacima iz UIO, gledajući u novcu, nije porastao, već je smanjen u odnosu na prošlu godinu, kada je uvoz iznosio oko 335.000 KM, a ove godine iznosi oko 303.000 KM.

Tibor Klindić, vlasnik cvjećare "Klindić" iz Banjaluke, ističe da su u istom košu i domaći prozvođači i uvoznici.

"Isto je i nama i njima. Kao domaći proizvođač nemam neke prednosti u odnosu na uvoznike jer robe ne fali na tržištu, štaviše, postoje i tržišni viškovi", rekao je Klindić za "Nezavisne".

Kako ističe, trenutno prodaju samo ono što imaju u proizvodnji, koja je drastično smanjena. Pojašnjava da, pošto je ograničen broj ljudi na svadbama, sahranama i drugim događajima, trenutno nema ni prodaje.

"Mi možemo biti u prednosti jedino da mi imamo na stanju neki proizvod dok se on ne uveze npr. iz Holandije, ali i to je sve slabije", dodaje Klindić.

Da je prodaja cvijeća drastično pala u odnosu na prošlu godinu, uvjeravaju i iz cvjećare "Grbavica" u Sarajevu.

"Prodaja je u odnosu na prošlu godinu pala za minimalno 50 odsto. Nemamo previše viškova jer smo pokušali ponudu uskladiti s potražnjom", naveli su iz ove cvjećare.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital