Vidović: Neophodna izmjena Zakona o Centralnoj banci BiH

01.04.2020. 08:13 / Izvor: Fena
Vidović: Neophodna izmjena Zakona o Centralnoj banci BiH

Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović tvrdi da je neophodna izmjena Zakona o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine.

Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović tvrdi da je neophodna izmjena Zakona o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, kako bi se lakše prevazišla kriza izazvana virusom korona.

Nakon sjednice Štaba RS za vanredne situacije, ona je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci navela da Centralna banka BiH ne reaguje, kako bi pomogla u novonastaloj situaciji, za razliku od drugih zemalja.

"Ovog momenta Centralna banka ima deviznih rezervi u vrijednosti 850 miliona maraka iznad štampanih konvertibilnih maraka. Svaka centralna banka treba da ima rezervi koliko je odštampala sredstava, a BiH ima 850 miliona više. I umjesto da Centralna banka BiH kupi obveznice od entiteta i ta sredstva upumpa u socijalni život to se ne dešava. Bilo bi normalno da bar 80 posto sredstava bude upumpano, a 20 posto nek ostane", ustvrdila je entitetska ministrica finansija.

Kritikovala je to što se ne prihvata smanjenje obavezne rezerve banaka.

"To nije štampanje para kako su to neki navodili. Mi smo tražili da se smanji obavezna rezerva sa 10 na pet posto da se sredstva daju bankama, privredi, budžetima, i to nije prihvaćeno. Moramo da se zadužujemo, a nemamo gdje da se zadužujemo. Promet na berzama u zapadnoj Evropi je smanjen. Imamo određene naznake od Svjetske banke i MMF-a da će određena sredstva biti dostupna", rekla je Vidović.

Navela je da direktni porezi u RS rapidno opadaju, što se očekivalo, uslijed novonastale situacije.

"Prihodi za periodu januar-mart manji su za 40 miliona KM",  rekla je Vidović i dodala da je prioritet da budžet nastavi da izmiruje svoje obaveze, ali i da se pomogne privredi, kako ne bi došlo do "gašenja" preduzeća.

Najavila je da će Vlada RS-a izmiriti martovske poreze i doprinose za privredne subjekte koji ne rade uslijed krize izazvane koronavirusom, te da će u aprilu za njih morati biti obezbijeđene i plate.

"U aprilu se mogu očekivati i problemi u privredi, posebno u industriji. Određen broj fabrika koje rade za izvoz neće moći da izvoze i doći će u probleme. Očekujem da određen broj preduzeća koja uvoze sirovinu također bude u problemu", upozorila je Vidović.

 

Dodala je da će Vlada RS-a sve to sagledati i pobrinuti se da obezbijedi sredsva kako bi pomogla.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital