Visoki predstavnik posjetio FIPA-u - Analizirana aktuelna ekonomska situacija u BiH

02.08.2007. 09:48 / Izvor: eKapija.ba
Visoki predstavnik posjetio FIPA-u - Analizirana aktuelna ekonomska situacija u BiH

Visoki predstavnik u BiH i Specijalni predstavnik Evropske unije NJ.E. Miroslav Lajčak posjetio je 01. avgusta 2007. godine Agenciju za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA).

Lajčak je razgovarao sa predstavnicima FIPA-e, Vanjskotrgovinske komore BiH (VKT) i Vijeća stranih investitora BiH (FIC) o aktivnostima usmjerenim ka stvaranju što povoljnijeg poslovnog i investicijskog okruženja, otklanjanju uočenih ograničenja i barijera, kako bi se BiH učinila atraktivnom destinacijom za strane ulagače, a time i stvorile pretpostavke za ekonomski razvoj i ukupan napredak zemlje.

Visoki predstavnik se zahvalio prisutnima, i naglasio potrebu kreiranja partnerskog odnosa i otvorenog dijaloga u svim strukturama društva u cilju kreiranja okruženja koje će omogućiti BiH da ispuni preduvjete za priključenje EU i usvajanje evropskih standarda po uzoru na zemlje u okruženju.

Direktor FIPA-e Haris Bašić je prezentirao aktuelnu ekonomsku situaciju u našoj zemlji, kao i najnovije pokazatelje i trendove u BiH ekonomiji i društvu. Naglasivši značaj stranih ulaganja za razvoj privrede BiH, posebno je istakao ohrabrujuće rezultate koji su ostvareni u prvom polugodištu ove godine, u kome je priliv stanih ulaganja dostigao iznos koji je veći od 1.2 milijarde EUR, tako da ukupna strana ulaganja od 1994. iznose preko 4 milijarde EUR.

Usvojena strategije promoviranja i privlačenje stranih ulaganja u BiH, koju je prošle godine izradila FIPA sa lokalnim ekspertima, a potom usvojilo i Vijeće ministara BiH, predstavlja kvalitetan putokaz za postizanje još boljih rezultata. Međutim, da bi se ostvarili zadaci precizirani u ovom Dokumentu, neophodno je intenzivirati suradnju svih subjekata odgovornih za privlačenje stranih ulagača. U tom smislu je neophodno uključiti i domaće specijalizirane institucije i stručnjake, kako bi se, kroz zajednički rad, adekvatno pripremili atraktivni kapitalni projekti, te razradlii optimalni modeli njihovog realiziranja.

Direktor FIPA-e je podcrtao i važnost uspostave Fonda za podsticaj stranih investicija, čije osnivanje je inicirala FIPA, a odobrilo Vijeće ministara BiH, obzirom da će se na ovaj način poboljšati pozicija BiH u odnosu na konkurentske zemlje.

G. Bašić je predložio Lajčaku da se izmjeni Odluka o korištenju državnog zemljišta u svrhu izgradnje poslovnih zona što bi stvorilo uslove za privlačenje "greenfield" investicija.

Predstavnici VTK su naglasili da privrednici insistiraju na reformama koje će omogućiti što brže povezivanje sa evropskim ekonomskim prostorom i pozvali Visokog predstavnika da se obrati na godišnjoj skupštini Komore. Predstavnik FIC-a je naglasio neophodnost što brže ratifikacije i pune implementacije CEFTA ugovara, kao i značaj ubrzane harmonizacije poreza na cijeloj teritoriji BiH.

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak je dao podršku aktivnostima navedenih institucija i naglasio da je potrebno stvoriti sinergiju javnog i privatnog sektora u cilju ubrzanja integrativnih procesa i ekonomskog napretka BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital