Vlada će se zadužiti 190 miliona eura emitovanjem obveznica na domaćem tržištu

05.04.2019. 08:37 / Izvor: SRNA
Vlada će se zadužiti 190 miliona eura emitovanjem obveznica na domaćem tržištu

Vlada Crne Gore će se ove godine zadužiti na domaćem tržištu i to emisijom obveznica u vrijednosti od 190 miliona eura.

Vlada Crne Gore će se ove godine zadužiti na domaćem tržištu i to emisijom obveznica u vrijednosti od 190 miliona eura, rekao je generalni direktor Direktorata za državi trezor u crnogorskom Ministarstvu finansija Dragan Darmanović.

Darmanović je istakao da je Vlada na današnjoj sjednici usvojila dvije odluke o emisiji državnih obveznica na domaćem tržištu.

"Prva je u iznosu od 140 miliona eura na pet godina otplate i kamatnom stopom od tri odsto, a druga je od 50 miliona na period otplate od sedam godina i kamatnom stopom od 3,5 odsto", precizirao je Darmanović nakon sjednice Vlade.

Za razliku od prethodnih godina gdje je nominalna vrijednost obveznica oznosila 10.000 eura, nominalna vrijednost ovih biće 1.000 eura.

"U Vladi smo smatrali da će ona na ovaj način biti mnogo prihvatljivija za građane i da će oni u većom mjeri učestvovati u emisiji obveznica nego ranije", rekao je Darmanović.

Na ovaj način država će obezbijediti sredstva za budžet za 2019. godinu na domaćem tržištu i u isto vijeme uticati na aktiviranje domaćeg tržišta kapitala i trgovinu hartijama od vrijednosti. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital