Kapital / IZVJEŠTAJI

Vlada FBiH: Bankarski sektor i dalje najuređeniji dio finansijskog sistema

07.05.2007. 09:58 / Izvor: Fena

U bankarskom sektoru Federacije BiH nastavljen je pozitivan trend iz ranijih godina i ovaj sektor ostao je najuređeniji i najznačajniji dio ukupnog finansijskog sistema u zemlji, ocijenjeno je u Informaciji o bankarskom sistemu FBiH koju je Federalna vlada prihvatila na posljednjoj sjednici.

Najizrazitije promjene u bankarskom sektoru FBiH lani su se odnosile na rast i razvitak sistema i jačanje kapitalne osnovice, priliv inozemnih investicija i uvećanje inozemnog kapitala.

Lani su licencu za rad imale 23 banke, odnosno jedna manje nego u 2005. godini (zbog integracije dviju banaka i licenciranja jedne nove). Zabilježen je priliv svježeg kapitala od 121 milion konvertibilnih maraka u ukupno šest banaka, te 16 miliona KM osnivačkog kapitala nove banke, što je dvostruko više nego 2005.

U odnosu na pretprošlu godinu, u 2006. je broj organizacijskih dijelova federalnih banaka povećan za 32, od čega za 22 u Federaciji BiH, devet u Republici Srpskoj i jednu u Distriktu Brčko BiH. Tako je na kraju 2006. bilo 512 organizacijskih dijelova.

Na kraju 2006. ostale su samo četiri banke s većinskim domaćim kapitalom koje imaju 2,9 posto tržišnog udjela. Udio pet državnih banaka na tržištu je 4,1 posto, dok 93 posto tržišta otpada na 14 banaka s većinskim inozemnim kapitalom.

Prema konačnim mada ne još i revidiranim pokazateljima ukupna bilansna suma banaka u Federaciji BiH iznosila je na dan 31. decembar 2006. godine 11,5 milijardi KM, odnosno 23 posto više nego godinu dana ranije.

Bankarski sistem u Federaciji BiH ostvario je lani 89,8 miliona KM dobiti, što je 47,8 posto više nego u 2005. Pri tome je 19 banaka imalo dobit od 96,2 miliona KM, a četiri banke (u privremenoj upravi) iskazale su gubitak od 6,4 miliona KM.

Na poslednjoj sjednici Vlada FBiH je ukazala i na činjenicu da su bankarske usluge još nepovoljne za gospodarstvenike i građane zbog kamata koje su usprkos tome što padaju više nego u zemljama okruženja.

Federalna vlada prihvatila je Izvještaj o radu Agencije za bankarstvo FBiH (FBA)

Agencije za bankarstvo FBiH je lani izvršila četiri sveobuhvatne supervizorske kontrole banaka, te još 46 ciljanih ili namjenskih kontrola (24 supervizorske i 22 koje se odnose na sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma).

Među mjerama koje je Agencija poduzela su i 22 pokrenuta prekršajna postupka (po jedanaest protiv banaka i odgovornih osoba) zbog utvrđenih nepravilnosti i nezakonitosti.

Kroz kontrole po kreditnom riziku pregledano je 19 banaka čija ukupna aktiva predstavlja 98 posto aktive bankarskog sistema u FBiH. Konstatirano je kako je u odnosu na 2005. udio aktive ovih banaka porastao jedanaest posto.

U skladu sa Zakonom o bankama FBA je 2006. vodila i postupke privremenih uprava u Una banci d.d. Bihać, Poštanskoj banci d.d. Sarajevo, Privrednoj banci d.d. Sarajevo, Investicijskoj banci Federacije BiH i Hercegovačkoj banci d.d. Mostar, te postupke likvidacijskih uprava u Posavskoj banci d.d. Orašje, BH banci d.d. Sarajevo, Komercijalnoj banci d.d. Tuzla, Gospodarskoj banci d.d. Mostar i Ljubljanskoj banci d.d. Sarajevo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital