Kapital / IZVJEŠTAJI

Vlada FBiH i željeznice FBiH potpisale godišnje ugovore

30.03.2010. 15:42 / Izvor: Fena

Ministar prometa i komunikacija u Vladi FBiH Nail Šećkanović i predsjednik Uprave - generalni direktor Željeznica FBiH Narcis Džumhur su 30. marta 2010. godine u Sarajevu potpisali godišnje ugovore.

Sastanku su prisustvovali predstavnici resornog federalnog ministarstva i izvršni direktori za poslove infrastrukture i operatora ŽFBiH.

Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u ŽFBiH te naglašeno da se osim budžetskih sredstava, koja nisu dostatna, moraju iznaći novi modaliteti finansiranja, te po evropskim standardima modernizovati željeznički sektor u BiH.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Željeznice Federacije BiH u ovu godinu su ušli primjenjujući novine iz direktiva Evropske unije, odredbe ugovora Bosne i Hercegovine s EBRD London i Zakona o željeznicama Bosne i Hercegovine.

Tako su na osnovu ovih odredbi, studija, priprema i pregovora objavljeni i zaključeni - Izjava o mreži Željeznica Federacije BiH; Ugovor između Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i Željeznica Federacije BiH o upravljanju željezničkom infrastrukturom, obavljanju i finansiranju poslova željezničke infrastrukture; Ugovor između Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i Željeznica Federacije BiH o sufinansiranju obavljanja usluga željezničkog putničkog i kombinovanog saobraćaja; Ugovor između Željezničke infrastrukture i Željezničkog operatora kao podsistema Željeznica Federacije BiH o pristupu željezničkoj infrastrukturi.

Između ostalog, cilj ovih ugovora je restrukturiranje Željeznica FBiH, priprema nove organizacije i izvršavanje međunarodnih obaveza.

Ugovor iz prethodnih godina o finansiranju održavanja željezničke infrastrukture proširen je za dio po kojem ŽFBiH kao upravitelj Javne željezničke infrastrukture potpisuju ugovor s njenim vlasnikom, tj. Federacijom BiH, što je obaveza iz Zakona o željeznicama Bosne i Hercegovine po kojem se organizacija željezničkog sistema zasniva na principu razdvajanja usluga u željezničkom prijevozu i željezničke infrastrukture.

Ovo su ujedno i odredbe direktive 2001/14/EZ Evropske unije, te odredbe Ugvora BiH s EBRD prilikom odobravanja kredita u implementaciji za obnovu pruge Čapljina-Sarajevo.

Ugovorom o sufinansiranju obavljanja usluga željezničkog putničkog i kombinovanog saobraćaja uređuje se sufinansiranje obavljanja usluga javnog željezničkog putničkog i kombinovanog saobraćaja koji obavljaju ŽFBiH kao ŽO u 2010.godini, a koje su sastavni dio Plana poslovanja ŽFBiH za 2010., odobrenog od Vlade Federacije BiH.

Sufinansiranje obavljanja usluga javnog željezničkog putničkog i kombinovanog saobraćaja za 2010. iznosi 2.100.000 KM i to: za devet pari putničkih vozova 1.700.000 KM iz transfera budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2010., za kombinovani saobraćaj 400.000 KM iz transfera budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2010.

Federacija Bosne i Hercegovine je vlasnik željezničke infrastrukture (ŽI) i daje je na upravljanje Željeznicama Federacije BiH kao menadžeru javne željezničke infrastrukture. Ukupna cijena održavanja ŽI za 2010. iznosi 97,9 miliona KM.

Ministarstvo će izvršiti finansiranje održavanja ŽI u iznosu od 19.240.000,00 KM. Finansiranje održavanja ŽI će se vršiti iz sredstava budžeta Federacije BiH, pozicija "transfer za željeznice".

Ministarstvo će vršiti finansiranje održavanja ŽI iz drugih izvora, ako se ti izvori utvrde tokom godine.

Po osnovu otplate od Federacije BiH obaveza po međunarodnim kreditima vrijednosti 3,8 miliona KM, preuzetih Zakonom o finansijskoj konsolidaciji javnog preduzeća Željeznice Federacije BiH za period 1. januar 2008. do 31. decembar 2012. godine, izvršit će se unos tih sredstava kao kapitalna ulaganja za obnovu i razvoj željezničke infrastrukture.

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine, kao upravitelj javne Željezničke infrastrukture i Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine, kao željeznički operator, zaključili su ugovor o pristupu željezničkoj infrastrukturi.

Za osnovni paket pristupa željezničkoj infrastrukturi za projektovane trase u 2009/2010., odnosno vozne kilometre u teretnom i putničkom saobraćaju, za ŽO obračunat je iznos od 19.135.000,00 KM, a za procijenjene dodatne usluge 4.707.049,38 KM, što iznosi 23.842.049,38 KM.

Od ukupnog iznosa za osnovni paket pristupa i dodatne usluge ŽO će izvršiti uplatu UJŽI od 10.000.000,00 KM, a ostatak iznosa od 13.842.049,38 će služiti za izmirenje ŽI prema ŽO po osnovu unutrašnjih odnosa, saopćila je Informativna služba ŽFBiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital