Kapital / IZVJEŠTAJI

Vlada FBiH utvrdila Prijedlog interventnog zakona: Odredbe zakona odnose se i na preduzeća s većinskim državnim kapitalom

16.06.2009. 09:45 / Izvor: eKapija.ba

Vlada Federacije BiH je, na sjednici u Sarajevu 15.06.2009. godine, utvrdila i po hitnom postupku Parlamentu Federacije BiH uputila Prijedlog interventnog zakona kojim se privremeno, u periodu trajanja stand by aranžmana, uređuje visina plaća i naknada koje nemaju karakter plaća zaposlenih u organima uprave, sudovima, tužilaštvima, izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i njihovih savjetnika i svim drugim institucijama i ustanovama koje se finansiraju iz budžeta Federacije BiH, kantona, gradova i općina, te plaće i naknade vanbudžetskih fondova, direkcija za ceste i visina tekućih grantova.

Vlada Federacije se predlažući ovaj zakon, rukovodila odredbama Ustava FBiH, prema kojima je donošenje propisa o finansijama i finansijskim institucijama Federacije, kao i fiskalna politika Federacije u isključivoj nadležnosti Federacije BiH.

Odredbe ovog zakona odnose se i na preduzeća s većinskim državnim kapitalom.

Prijedlog zakona, kao izraz potrebe da se smanji javna potrošnja, odnosi se na sve nivoe vlasti u Federaciji BiH i predstavlja rezultat višekratnih razgovora sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, kantonalnih vlasti i Saveza gradova i općina Federacije BiH. Ograničavanjem visine pomenutih davanja, treba osigurati uravnoteženost svih budžeta, što je uvjet za stand by aranžman i dobijanje potencijalnih kredita od Svjetske banke i drugih finansijera.

Sredstva za plaće korisnika koja se utvrđuju u budžetima Federacije, kantona i općina i finansijskim planovima vanbudžetskih fondova i direkcija za ceste, prema interventnom zakonu, mogu iznositi mjesečno maksimalno u visini isplaćenih sredstava za plaće za decembar prošle godine, umanjene za 10 posto. Sredstva za naknadu za ishranu za vrijeme rada (topli obrok) mogu mjesečno iznositi do jedan posto od prosječne plaće, a sredstva za regres za godišnji odmor do 50 posto prosječne plaće isplaćene u Federaciji BiH prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku. Sredstva za ostale naknade koje su propisane zakonima ili Uredbom o naknadama i drugim materijalnim pravima koja nemaju karakter plaća mogu se isplaćivati maksimalno u visini sredstava za te naknade isplaćenih za decembar 2008. godine, umanjene za 10 posto.

Primjenom interventnog zakona osigurali bi se finansijski efekti od 413,8 miliona KM konsolidovano za FBiH.

U Prijedlog zakona će, prije slanja u Parlament FBiH, biti ugrađene primjedbe i prijedlozi iz današnje diskusije, čiji je cilj poboljšanje i preciziranje pojedinih rješenja, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital